Da li vi pripadate onoj grupi koja obožava cvijeće, ali vam se čini kao da vam sve vene u rukama? Pogledajte koje biljke nećete moći “uništiti”.

Ma koliko ih njegovali, zalivali, one vam uvijek venu, a vi sa tugom u očima gledate kako nestaju. Jednostavno ih ne možete održati živima. Ipak, ne tugujte. Postoje neke biljke, koje su vrlo otporne, koje se neće lako predati.

1. Filadendron – ove lisnate biljčiće dolaze u raznim oblicima i veličinama. Većina ih ne zahtjeva ni mnogo svjetla, a traže minimum pažnje. Držite ga u sjenci i čuvajte na mjestu zaklonjenom od snažnog strujanja vazduha. Lišće mu povremeno čistite od prašine i osvježavajte vodom. Čak dobro podnosi i razlike u temperaturi. Pošto, traži mnogo vode (bez nje će zaista umrijeti), možete ga držati u ukrasnim teglicama sa vodom. Tako će biti uvijek “beba”, pelcer. Nije vam potrebna zemlja. Samo mu korjenčiće s vremena na vrijeme podrežite i pazite da ne ispari sva voda. (ukoliko imate mačke, ne unosite ga u dom, otrovan je za njih). Na sličan način, u vodi, možete gajiti i bršljan, ukrasnu koprivu i divlju marelicu.

2.Sanseverija (svekrvin jezik) – ovaj sobni cvijet sa uspravnim, dugačkim listovima je jedna od najotpornijih biljaka. Može izdržati sve uslove – od velike izloženosti suncu do sjene. Mada, u sjenci njene šare postaju slabije vidljive. Ne voli preveliku vlagu – samo na to pazite. Znači, ne smije joj ni zemlja biti previše nakvašena, jer će početi da trune. Zimi je, zato, možete držati direkt kraj radijatora, a tada ćete je zalijevati samo jednom mjesečno.

3. Drvo života – ova zanimljiva biljčica raste relativno sporo. Dugovječna je (to vam i treba), zato je i zovu drvo života. Postoji čak jedan primjerak iz Tenerifa star preko 1000 godina. Nadamo se da će vama izdržati bar 100. Drvo života je vrlo zahvalna sobna biljka. Postavite je u svetlu prostoriju, ali dalje od direktnog sunca, ali ne stavljajte je ni u hodnike i stubišta, jer su hladniji i veće je strujanje vazduha, a to im smeta. Pazite da se, samo, temperatura u prostoriji, u kojoj je biljka, ne spušta ispod 15° C, jer joj hladnoća može štetiti. Zimi zalivanje svedite na minimum, a ljeti je češće prskajte vodom.

4. Božićni kaktus – ima divne cvjetove i ne krasi ga trnje. Potiče iz toplih i vlažnih regiona. Dobro podnosi sobnu atmosferu, a idealna mu je – 22 stepena. Držite ga na prozorskoj dasci, ali imajte na umu da mu ljeti ne prija visoka temperatura i mala vlažnost vazduha. Zato je važno redovno prskanje vodom i sjena. Biljka neće tek tako umrijeti ukoliko budete “malo nepravedni” prema njoj, samo neće pustiti svoje divne cvjetove.

Izvor: lifepressmagazin.com