Glavna riječ koja nedostaje u ovom naslovu je “ponekad”! Pravila su ipak tu zato što definišu ono što većina smatra lijepim i prihvatljivim…

Modna pravila danas više niko ne slijedi potpuno slijepo, ali nepoštovanje bilo kakvih estetskih ideja i propisa oblačenja dovodi do ružnih pa čak i neprijatnih situacija…

Zahvaljujući modnim revolucijama, sljedeća pravila danas možemo prilično bezbjedno prekršiti....

1. Nikad ne kombinovati različite dezene u gornjem i donjem dijelu. Ovo pravilo se odnosi, recimo, na kombinaciju bluze i suknje ili košulje i pantalona i smatra se potpuno napuštenim.. Danas je itekako dozvoljeno kombinovati dezene, s tim što je najljepše ako ostanete u istoj paleti boja (samo promijeniti veličinu motiva na dezenu).

2. Nikad ne kombinovati plavo i crno. Ovo je, takođe, potpuno napuštena modna ideja… Idealno je ako kombinujete jarkoplavo i crno….

3. Nemojte uklapati obuću i tašnu tako da budu iste boje. Ovo je tzv. novo modno pravilo koje je za novu modu potpuno staro. Kao što se sve u modi vrti, tako je vraćeno staro pravilo po kojem je, zapravo, itekako dozvoljeno nositi obuću i tašnu iste boje i to se smatra “minimalnim naporom”.

5. Oblačite se za posao koji želite, a ne za posao koji imate. I ova modna deviza uspješnih poslovnih žena je danas dovedena u pitanje. Ako nemate posao menadžera, zaista nije potrebno da idete u odijelu na posao svaki dan, kaže aktuelna moda.

6. Nemojte nositi duboki dekolte. Vremena su se izmijenila, drage dame, pa ćete dekolte danas vidjeti u skupštinama, za šalterima nekih banaka, a naročito u profesijama vezanim za šoubiznis. Na sceni već i da nema dekoltea, tamo nema ni bluza…

moda2

7. Nemojte nositi visoke štikle ako ste visoki. Potpuno demode pravilo! Cipele sa visokom potpeticom menjaju potpuno položaj ženskog tela i ono izgleda lepše, tvrde modni stručnjaci.

8. Nemojte nositi mini suknje. Pročitajte tekst kod broja 6. Zaista, vremena se mijenjaju i ako imate lijepe noge, nemojte se stidjeti da ih pokažete.

9. Nemojte kupovati tašnu ako nije kvalitetna. Šaljiva moda je vrlo moderna – nose se jeftini cegeri, dječije torbice… dajte i vi sebi oduška!

10. Nikad ne nosite bijelo zimi. Zaboravljena ideja… Bijelo je najljepše zimi, tvrde modne blogerke današnjice.

Izvor: lisa.rs