Prošlost oduvijek fascinira i mnogi pokušavaju otkriti njene tajne… Zato su gradovi nekadašnjih civilizacija toliko fascinantni – otkrivaju prošlost! Misteriozna i famozna Atlantida još uvijek nije otkrivena, no brojni drugi gradovi koju su nestali pod vodom jesu. I fascinantni su.

1. Port Royal – Jamajka

port-royal

Grad Port Royal na Jamajci nekad je bila velika luka koju su obožavali gusari. Obilovala je prostitucijom, alkoholom… Razvratnošću. U prošlosti je znan kao “najizopačeniji i najgriješniji grad na svijetu”. Taj grad nestao je pod vodom 1692. godine nakon što je potres magnitude 7.5 pogodio Jamajku i uronio grad na dno okeana. Preko dvije hiljade stanovnika tog grada nestalo je zajedno s gradom.

 

2. Piramide Yonaguni-Jima, Japan

yonaguni-island-japan-1

Na dnu mora u blizini japanske obale leže i piramide za koje naučnicii još uvijek ne znaju stopostotno jesu li prirodno nastale ili ih je čovjek napravio. Ogromne piramide, računaju istraživači, nastale su, prirodno, ili čovječjom rukom, u prethodnom ledenom dobu, oko 10 hiljada godina prije Hrista. Otkrivene su 1996. godine.

3. Dwaraka, zaliv Cambay, Indija

Dwarka-Gulf-of-Cambay-India

Drevni grad Dwaraka, u zalivu Cambay u Indiji. Za taj grad pod vodom, koji je pronađen 2000. godine smatra se da je drevni grad kralja Krišne, nastao 7.500 godina prije Hrista. Prema podacima iz vedskih spisa kao što su Mahabharata i Srimad Bhagavatam, taj se grad sastojao od 70 hiljada palata sačinjenih od zlata, srebra… Bio je to moćan grad, ali nakon što je Krišna napustio ovaj svijet, potonuo je.

Sonarnom tehnologijom 2000. godine istraživači su pronašli nešto što se činilo poput kamenih stupova i srušenih zidina najmanje dva grada. Nalazište je opisano kao dio drevne civilizacije u riječnoj dolini, donekle sličnoj dolini rijeke Saraswati iz Rig Vede, za koju se mislilo da je mitska. Ronioci, koji su ronili do nalazišta u zalivu Cambay, poslije su s dubina od trideset šest metara izvadili dvije hiljade artefakata, uključujući lončariju, nakit, skulpture, ljudske kosti i dokaze o zapisima.

4. Grad Lavova, Quiandao jezero, Kina

Lion-City-of-Quiandao-Lake-China

Shi Cheng, poznat i kao Grad lavova, nekada je bio političko i privredno središte istočne kineske provincije Zhejiang, ali prije 53 godine potpuno je iseljen, a zatim postepeno potopljen.

Završio je pod golemim akumulacijskim jezerom napravljenim za potrebe obližnje hidrocentrale.

Istoriju ovoga grada kao da je ispričao Platon, opisujući kako je pod morem u samo jednom danu pred Herkulovim stubovima, odnosno morskim prolazom danas poznatim kao Gibraltar, nestao otok Atlantida.

Dok za Platonovom Atlantidom i danas mnogi tragaju, ali njeno postojanje nije sa sigurnošću utvrđeno, kineska Atlantida je sasvim realna, a stari dio nekadašnjeg Grada lavova skriva niz antiknih i izrazito dobro očuvanih arhitektonskih dragulja.

Lokalne su vlasti nakon pola vijeka Shi Cheng odlučili pokušati izvući iz zaborava i pretvoriti ga u turistički raj. Potaknuti raznim podvodnim snimkama ronilaca, koje zaista  izgledaju zadivljujuće, došli su na ideju da turistima koji vole roniti ponude nezaboravni ugođaj kroz podvodno razgledanje potopljenog grada.

5. Kleopatrina palata, Aleksandrija, Egipat

Cleopatras-underwater-palace-Egypt-.

Istraživači vjeruju da su u blizini obala Aleksandrije pronašli palatu drevne egipatske kraljice Kleopatre, pa čak i otkrili lokaciju njenog posljednjeg počivališta. Istraživači tvrde da je palata prije 1.500 godina potopljena uslijed razornog potresa.

Izvor: atma.hr