Vrhunska uvodna scena jednog dobrog filma mora da bude: nezaboravna, da daje blagi nagovještaj o teme šta gledaoca očekuje u nastavku, i da ga svojim kvalitetom i intrigantnošću navede da jedva čeka da vidi šta slijedi. Mi smo napravili listu kultnih filmova, koje po našem mišljenu imaju sve pomenute osobine koje čine sjajnu uvodnu scenu.

“Ratovi zvijezda”

Svi ste barem jednom čuli rečenicu: “U dalekoj, dalekoj galaksiji…..” (eng. In a galaxy far, far away….).

Star Wars ili Ratovi zvijezda je serijal naučno-fantastičnih filmova koji je otpočeo 1977. filmom Zvjezdani ratovi — epizoda IV: Nova nada (izvorno pod nazivom Zvezdani ratovi) i od onda je postalo fenomen pop kulture, šireći se na još filmova, knjige, kompjuterske igre, televizijske serije i na mnoge druge oblasti.

“Vertigo”

Psihološki triler čuvenog Alfereda Hičkoka iz 1958. godine, o Džonu “Skotiju” Fergusonu, nekada sposobnom detektivu iz San Franciska, koga progone sjećanja na tragediju koja se zbila tokom noćne potjere za jednim zločincem.

“Kum”

Po mnogima najbolji film svih vremena, urađen prema istoimenoj noveli Maria Puza koji je režirao Frensis Ford Kopola. U glavnim ulogama su Marlon Brando, Al Paćno, i Dijana Kiton. Radnja je smještena u periodu od 1945. do 1955. godine i hronološki prati život italijansko-američke porodice Korleone.

“Indijana Džons i otimači izgubljenog kovčega”

Film koji je obeležio djetinjstva djece širom svijeta. Otimači izgubljenog kovčega (eng. Raiders of the Lost Ark) je pustolovni film Stevena Spilberga iz 1981. godine, sa Harisonom Fordom u ulozi arheologa i pustolova Indijane Džonsa.

“Ajkula”

“Jaws” je američki triler film u režiji Stivena Spilberga. U priči, divovski velika bijela ajkula napadne ljude na plaži izmišljenog ostrva Emiti, pa je lokalni šef policije primoran na lov uz pomoć morskog biologa i profesionalnog lovca na morske pse.

“Kralj lavova”

Kralj lavova (engl. The Lion King) je američki animirani film iz 1994. godine, kojeg je producirao Dizni. Radnja se odvija u Africi, u Ponosnoj zemlji (Prideland). Početak počinje izlaskom sunca i okupljanjem životinja oko Ponosne stijene. Animirano remek-djelo koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

“Prokletnici”

Tarantinov blokbaster u kojem Bred Pit sa svojim odredom planira atentat na Hitlera. Ipak, prema mišljenju mnogih, Breda i sve ostale zasjenila je maestralna gluma Kristofera Volca, koji briljira u uvodnoj sceni.

“Građanin Kejn”

Remek djelo čuvenog Orsona Velsa počinje skromno: kapija, čovjek na samrti i ruiniran zamak. Kao i cio film, uvodna scena naglašava misteriju koja ne može biti rješena.

“Zlatno oko”

Kakva bi ovo lista bila bez barem jednog filma o Džejmsu Bondu. Ipak, iako svi imaju sjajne uvodne špice, odabrali smo ovaj zbog nekoliko zanimljivih detalja. Ovo je bio prvi film o Bondu koji je snimljen poslije pauze od šest godina, prvi posle Hladnog rata, i prvi sa Pirsom Brosnanom u ulozi 007.

“Groznica subotnje večeri”

Vraćamo se u doba kada je Džon Travolta bio beskrajno “kul” lik. Muzika, ritam, Bruklin, prepoznatljiv ples – stvari su koje ovu scenu stavljaju na našu listu. I naravno, neprolazan hit za sva vremena, “Stayin’ alive” od Bi Džiza.

“Petparačke priče”

Ponovo Tarantinovih ruku djelo. Film iz 1994. godine koji je postavio visoku granicu svim ostalim, narednim holivudskim ostvarenjima. Kontroverzan sam po sebi, neobičan, umjetnički – kao i uvodna scena, koja se od običnog ćaskanja pretvara u….vidjećete već.

 

Izvor: blic.rs