Sa onim ko prolazi kroz tako bolan period budite veoma pažljivi jer je ovo za tog nekog sasvim nova, nepoznata situacija.

Skoro da nema žene koja sa svojom prijateljicom nije prošla kroz teške trenutke nakon raskida veze. Međutim, razvod braka je nešto drugo, jer je to rastanak koji donosi i dodatne komplikacije, poput podjele imovine i starateljstva nad djecom. Upravo zato je veoma važno da budete podrška prijateljici koja prolazi kroz bolan i težak period života. Evo savjeta koji će vam u toj situaciji biti od koristi…

1. Više slušanja, manje priče
Ljudi mnogo vremena potroše na to da pruže utjehu osobi koja se razvodi, pa zaboravljaju da je slušaju. To je presudno kako bi vaša prijateljica znala da ste tu za nju kad god joj je potrebno, da bi otvoreno mogla da govori o svojim mislima i osjećanjima. Izbjegavajte fraze poput: „ma brzo ćeš se ti oporaviti“, „znam kako ti je“ ili „idemo negdje da se opustiš“. Znamo da ne mislite ništa loše i da zaista želite da joj olakšate situaciju, ali mogli biste da izazovete kontraefekat i da u njoj izazovete još više negativnih emocija.

2. Otvoreno joj ponudite pomoć
Ženu koja se rastaje od supruga čeka mnogo posla zbog papirologije, odlaska u raznorazne institucije ili kod advokata, pa će joj svaka pomoć dobro doći. Ne budite neodređeni već konkretni i, umjesto da zapitkujete kako da pomognete, sami joj predložite pomoć. Čuvanje djece je nešto na čemu će vam biti posebno zahvalna.

3. Budite iskreni o odnosu s njenim bivšim
Nije rijetkost da prijatelji moraju da izaberu stranu s kojom će nastaviti prijateljstvo, iako su se godinama svi družili. Možda je vaš suprug izgradio dobar odnos s bivšim suprugom vaše drugarice, pa je neminovno da se i vi viđate s njim. Zato što prije riješite tu situaciju i kažite otvoreno kako stoje stvari. Ako budete krili da ste u kontaktu s njim, to bi dugoročno moglo narušiti vaš odnos s njom.

4. Ne umanjujte važnost ljubavi
Vi, naravno, želite da se ona osjeća bolje, ali razgovor o tome da je brak besmislen, da su svi muškarci svinje i da je ljubav precjenjena nije ono što vaša prijateljica u tom trenutku treba da čuje, jer bi mogla steći utisak da ste i vi nesrećni, a ona trenutno nije u stanju da se i time bavi.

5. Obratite pažnju na njeno mentalno zdravlje
Ako primjetite promjene u ponašanju ili izgledu vaše prijateljice i izraženiji osjećaj apatije, to može biti znak da pati od depresije, koja može biti uzrokovana velikim životnim promjenama kao što je razvod. Predložite joj razgovor sa stručnjakom, ali nemojte biti nametljivi. Na primjer, recite joj da se jedna vaša poznanica našla u istoj situaciji, da joj je takav razgovor mnogo koristio i da se nakon toga osjećala mnogo bolje.

Izvor: stil.kurir-info.rs