Većina ljudi ima taj običaj da generalno pospremanje kuće obavlja jednom godišnje, obično na proljeće. Jeste li se ikad zapitali koliko često je zaista potrebno čistiti kuću?

Tokom godine, do onog generalnog čišćenja večina nas se trudi održavati kuću čistom i urednom, a iz nedjelje u nedjelju se pitamo koliko često je potrebno čistiti podove, kupatilo, ribati pločice,… Ako živimo u čistom i urednom okruženju obično se osjećamo opuštenije, srećnije i uravnoteženije.

Koliko truda, rada i planiranja je potrebno da bi nam kuća bila čista, uredna i lijepa?

Mi vam donosimo mali raspored kućanskih poslova i koliko često ih treba obavljati.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-mother-her-child-doing-home-cleaning-young-vacuum-cleaner-image41071106

Jednom nedjeljno – svakih dva dana

Pranje veša – obično je jednom nedjeljno sasvim dovoljno, naravno u zavisnosti od toga koliko veša prljate i koliko članova broji vaša porodica, ali u prosjeku jednom nedjeljno je sasvim dovoljno.

Usisavanje. Čim na podu počnete primjećivati male loptice prašine, vrijeme je da se usisa. Jednom nedjeljno će biti dovoljno.

Brisane prašine. Jednom nedjeljno biće dovoljno, više od toga je zaista previše.

Čišćenje umivaonika. Ovaj posao možete ovavljati nekoliko puta nedjeljno, čim primjetite da se previše mrlja od vode nakupilo.

Čišćenje toaleta. Najmanje jednom nedjeljno ili po potrebi.

Jednom nedjeljno – mjesečno

Pranje prozora. Prozori se jako brzo prljaju i gotovo ih je nemoguće održavati čistima cijelo vrijeme. Jednom mjesečno, pranje prozora biće sasvim dovoljno.

Ribanje kade – tuš kabine. Da biste spriječili nastanak plijesni detaljno ribanje kade ili tuš kabine svake druge nedjelje biće sasvim dovoljno.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-housewife-cleaning-her-windows-rubber-gloves-image14670429

Od 1-6 mjeseci

Pranje tapaciranog namještaja. Iz higijenskih razloga je veoma važno da jednom ili dva puta godišnje pozovete profesionalce koji će vam detaljno očistiti i oprati sav tapacirani namještaj. To se posebno odnosi na one koji imaju ukućane ili sami pate od alergija.

Čišćenje tepiha. Tepihe takođe perite i dubinski čistite jednom ili dva puta tokom godine. U današnje vrijeme je to uveliko olakšano jer postoje službe koji dođu po tepih, operu ga i vrate na kućnu adresu.

Pranje jastuka i prekrivača. Posteljinu obično često peremo, dok jastuke i prekrivače često zanemarujemo. Perite ih najmanje jednom godišnje, a ukoliko ste alegični i češće.

Izvor: lifepressmagazin.com