Kada želite da se opustite, zabavite sa prijateljima, proslavite nešto, ili jednostavno obradujete i prodrmate sebe, posegnite za savršenim skladom ukusa i veselih boja! Šejker u ruke, promućkajte ukusne sastojke i koktel je gotov!

Koktel je stimulativno alkoholno piće koje u originalu sačinjava miks destilovanog alkohola, šećera, vode i gorkih pića, ali sastojci koktela su i voćni sokovi, med, šlag, led, mlijeko, biljke i slatka pavlaka. Kokteli su nastali u egzotičnoj Španiji, gdje se nakon nekada veoma popularne borbe pjetlova, slavilo tako što su se ispijale velike količine alkoholnih pića raznolikih boja nalik na pjetlov rep. Otud i riječ cocktail (cock-pjetao, tail-rep).

   

Kokteli su danas posebna “umjetnost”, i lepeza ukusa je beskrajna. Za svačiji ukus ponešto, od onih blagih i sladunjavih, te osvježavajućih, do onih gorkih, žestokih i “teških”. Oni mame ukusom, ali i izgledom, jer već su na prvi pogled šareni, veseli i simpatični. Kako ima i onih laganih, idealan su izbor i za plažu, popodnevno uživanje, “kuliranje” nakon napornog dana, predah od posla i čavrljanje sa prijateljicama, ali su i savršena zamjena za žestinu, pa su popularni i na svečanim prijemima, otmjenim večerama ili u noćnom provodu.

Koktele jednostavno možete napraviti i same, u sopstvenoj kuhinji, pritom se poigravši sa dekoracijom. Možda ukus neće biti savršen poput onog iz koktel bara, ali vjerujte, biće identičan. Pozovite prijatelje i zajedno uživajte u vašim koktelima, uz smijeh i dobru muziku, ili jednostavno se umotajte u bade mantil, pustite dobar film i sa čašom ukusnog koktela, opustite se same.

Evo recepata za neke od najpopualrnijih koktela na svijetu:

1. Martini:

jedan od najpoznatijih koktela širom svijeta. Suptilan, jak, “otmjen” i odličan aperitiv.

Sastojci: 40 ml džina, 20 ml vermuta, 2 masline.

Priprema: U šejker uliti ohlađeni džin, zatim dodati vermut. Mućkati u šejkeru 30 sekundi, uliti u čašu za martini, dodati dvije zelene maslinei nekoliko kockica leda.

2. Mojito:

neki ga smatraju čak i najboljim koktelom na svijetu. Omiljeno piće Ernesta Hemingveja i Bridžit Brado. Osvježavajuć i neobično ukusan.

Sastojci: 60 ml bijelog ruma, 1 kašićica žutog šećera, sok od pola limete, soda, listići nane.

Priprema: Sve sastojke dobro promješati u šejkeru i pomiješati sa mrvljenim ledom! Dekorisati listićima nane i korom limete.

  

3. Sex on the beach:

koktel sa najviše varijacija na svijetu. Blag, ljetnji, sladunjav, omiljeno piće mladih.

Sastojci: 40 ml votke, 20 ml likera od breskve, 60 ml soka od ananasa, 60 ml soka od pomorandže.

 Priprema: Sastojke pomješajte u šejkeru, prelijte preko kockica leda u čaši, i dekorišite kriškom pomorandže. Količinu sastojaka možete mijenjati ili ponešto izostaviti, u zavisnosti od ličnog ukusa. Ovde su varijacije dozvoljene! 

4. Cosmopolitan:

popularnost duguje kultnoj seriji “Seks i grad”.  

Sastojci: 30 ml votke, 10 ml triple sec likera (specijalizovan liker za koktele od narandže), 15 ml soka od brusnice ili borovnice, 5 ml soka od limuna.

 Priprema: Pomješati sastojke, dodati led, deokorisati po želji-kriškom limuna ili zrnom borovnice.

5. Margarita:

najpoznatiji koktel na bazi tekile. Oštar i ukusan, omiljeni ženski koktel.

Sastojci: 40 ml tekile, 30 ml soka od limete, 14 ml triple sec likera (liker od narandže), so. 

Priprema: Namažite rub čaše sokom od limuna, pa umočite čašu u so. Izmućkajte sve sastojke sa ledom i procjedite u koktel čašu.

6. Pina colada:

jedan od najukusnijih koktela. Ukus sunca, plaža i ljeta!

Sastojci: 30 ml bijelog ruma, 150 ml ananasa, 25 ml likera od kokosa, 10 ml slatke pavlake. 

Priprema: Sve sastojke jako i kratko mućkati u šejkeru, dodati led i ukrasiti ananasom ili trešnjama.