Šokantno visok procenat nevjesta, od 20 i nešto, shvatiće kako su se udale za pogrešnog čovjeka ili da su stupile u brak prerano. Šta je uzrok?

Situacija u statistici razvoda nije baš ružičasta, naročito posmatrano iz ugla mladih žena. Četrdeset odsto nevjesta koje izgovore sudbonosno ,,da“ između svog 20. i 25. rođendana mogu da očekuju da će prekršiti zavjet ,,dok nas smrt ne rastavi“, u poređenju sa 27 odsto žena koje čekaju zrelije godine za stupanje u brak. Iza ove cifre vreba trend koji je malo poznat. Prema zaključcima porodičnih terapeuta, u porastu je broj mladih, uspješnih i samouvjerenih žena koje osjećaju potrebu da se vjenčaju što je moguće prije – bez obzira na to da li su stopostotno sigurne da pored sebe imaju pravu osobu.

Ovde nije riječ o djevojkama koje su napustile srednju školu ili o osobama koje smatraju da im je za sreću neophodan muškarac. To su nezavisne osobe, sigurne u sebe, koje pokušavaju da dobiju najbolje od života. Štaviše, upravo želja da imaju sve okreće se protiv njih samih.

Nova sila koja pokreće ovu potrebu suptilna je i često podsvjesna. Ona djeluje tiho, dok gledamo televiziju ili čitamo tračeve o životu slavnih. Gledamo poznate dame u dvadesetim kako jedna za drugom uzbuđeno najavljuju svoja vjenčanja. Ove zvijezde postavljaju standard šta znači biti uspješan, pa neke djevojke počnu da vjeruju da, ako ne stupe u brak do 25. godine, to na neki način predstavlja neuspjeh.

Krajnji rezultat? Ishitren brak… i nedugo poslije toga, neizbježan razvod. Ovaj vid straha od zaostajanja na bračnom planu danas predstavlja glavni razlog što se mladi parovi razvode.

I prije desetak godina privatni život slavnih takođe je bio fascinantan, ali obožavaoci nisu žurili da stvore sopstvene veze po njihovom uzoru. Danas su granice između Holivuda i realnog života mnogo manje jasne. Zahvaljujući starletama rijaliti programa i porastu broja informacija koje su fokusirane na život slavnih – tu su vebsajtovi, 24-časovni programi na kablovskoj o šou-biznisu i tvitovi direktno od zvijezda – više nam se ne čini da se njihov život baš toliko mnogo razlikuje od našeg.

Ljubav više nije u fokusu

Bilo da ste slavni ili ne, nastojanje da postignete uspjeh u svim životnim sferama prije tridesete ostavlja malo vremena za izgradnju prave veze sa osobom koja će biti vaša istinski srodna duša. Doživljavanje sopstvenog supruga kao dostignuće koje ide kao dio paketa može da baci sjenku na vašu svakodnevnu vezu, a pitanje je da li vi uopšte djelite kvalitete neophodne za zajednički život na duge staze.

Kako da budete sigurni da nesvjesno ne popuštate pod ovim pritiskom inspirisanim životom slavnih? Zamislite kako morate da birate između opcije da ostanete sa svojim dečkom zauvijek, bez sklapanja braka, ili da vas u narednih nekoliko godina čeka razmjena zavjeta sa nekom drugom osobom. Ako vam sintagma „narednih nekoliko godina“ bolje zvuči, zgazite kočnice jer vi zapravo niste zaljubljeni u svog partnera, već je u pitanju mogućnost da sa liste obaveza precrtate brak.

Izvor: prva.rs