Drevni ritual saune datira više od dvije hiljade godina, i dalje je popularna praksa danas. Postoji mnogo pozitivnih efekata saune na ljudski organizam. Intenzivno znojenje kao proces koji se indukuje saunom utiče na tijelo na nekoliko korisnih načina.

1. Čišćenja organizma od otrova
Vlažnost većine sauna se kreće između 15-30%, što dovodi do obilnog znojenja tijela. Znojenje pomaže da se tijelo oslobodi toksina koji su akumulirani i čini kožu ljepšom pri procesu uklanjanja otrova.

2. Mršavljenje
Redovni odlazak u saunu može pomoći da se izgubi na težini. Za samo jedan odlazak u saunu, možete izgubiti i do 1,5 litar vode u težini. Sauna takođe ubrzava rad srca do dva puta. Ovaj dodatni rad srca pomaže da se krv kreće na isti način kao na aerobik treningu, a pritom sa manje truda i napora.

3. Opuštanje
Korišćenje eteričnih ulja, kao što su nana ili sandalovina, u sauni smiruje i tijelo i duh. Uticaj toplote dosta smanjuje stres i napetost. Spavanje, nakon saune, mnogo je značajno i opuštajuće. Saune su savršen lijek za liječenje nesanice.

4. Sprečava prehladu i grip
Toplota saune može izazvati i povećanje temperature tijela i do deset stepeni Celzijusa, što stvara “vještačku groznicu” koja čisti tijelo od virusa i bakterija koji su osjetljivi na tako velike temperature. Ona takođe pruža imuni sistem organizmu da se bori protiv bolesti, a podstiče proizvodnju interferona, prirodnog anti-virusnog proteina koji pomaže organizmu u borbi protiv bolesti poput raka.
Suva para iz saune takođe otvara disajne puteve i ublažava prehlade glave i sinusa, kao i infekcije.

5. Opušta mišiće i ublažava bol
Sauna može pomoći da se oslobodite bola uzrokovanog napornim vježbanjem. Ona takođe može pomoći da se ublaži hronični bol u mišićima i zglobovima. Redovni odlazak u saunu pomaže da se smanji bol i poboljšava se kvalitet života ljudi koji pate od hroničnih bolova.

 

Izvor: onaportal.com