Brak je divan i u njemu može teći med i mlijeko, ali samo ako ima puno, puno ljubavi, kompromisa, tolerancije i dogovora. Slijedite naše savjete, kako biste što bolje “zaplivale” u bračnim vodama, bar dok se ne uhodate!

Svi smo čuli da je najteže preživjeti prvu godinu braka. To je zaista tačno, čak iako ste živjeli zajedno prije nego sto ste se vjenčali. Brak je duboka i složena obaveza koja ne može da se poredi sa bilo kojom drugom vezom. Neophodan je rad, posvećenost, ali prije svega velika ljubav. Evo nekoliko korisnih savjeta kako da pregurate prvu godinu braka.

Faza medenog mjeseca

Period veridbe i vjenčanja je uvijek uzbuljiv, jer je nov i avanturistički. To je nevjerovatno putovanje, naročito tokom organizovanja vjenčanja, same ceremonije i na kraju provođenja romantičnog medenog mjeseca. Međutim, kada se završi faza medenog mjeseca i nastupi stvaran život, nekim parovima može biti teško da se izbore sa tim jer uzbuđenje izblijedi. Umjesto da se osjećate nervozno, jedan od savjeta kako preživjeti prvu godinu braka jeste da se radujete svim novim avanturama koje ćete zajedno proživljavati do kraja života.

“Njegov” ili “njen” novac

Ovo je vjerovatno diskutabilna tema, ali postojanje odvojenih bankovnih računa može da izazove posesivnost i takmičarski stav o tome koji je novac čiji i čija plata plaća račune, što može biti destruktivno za brak. Finansije su najveći razlog svađa u braku i razvoda. Da bi se to izbjeglo, najbolje je spojiti finansije. Na kraju krajeva, u braku ste jedna zajednica, zašto onda odvajati nešto što je veliki dio vaših života?

Držite se budžeta

Ovo je još jedan finansijski savjet – odredite budžet i držite ga se. Koliki god da je vaš prihod, uvijek je od ključnog značaja da znate koliki su vaši bruto i neto prihodi, kao i kako vaš novac treba da bude potrošen svakog mjeseca. Računi, namirnice i ostali troškovi treba da budu sređeni prije nego što se vjenčate da bi se izbjegle muke, glavobolja i sukobi.

   

Džeparac za lični trošak 

Ovdje je “njegov” i “njen” novac prikladan! Svaki od supružnika treba da ima lični “džeparac” za trošenje svakog mjeseca, na koji partner ne smije da ima zamjerku. Na taj način, možete da idete u kupovinu ili na ručak sa drugaricama, a da tačno znate iz kog budžeta to dolazi – ličnog. 

Poštovanje tokom rasprave 

Prva godina braka je puna strasti, što znači da ima dosta momenata ljubavi ali i onih koji vode bijesu i frustraciji. To je skroz normalno! Dakle, kada se nađete u sred svađe, umjesto izbacivanja onoga što vam se mota po glavi, pokušajte duboko da udahnete i smireno i sa poštovanjem kažete kako se osjećate. Bićete iznenađeni koliko brzo argument nestaje kada se reaguje sa ljubavlju i poštovanjem. 

Kompromis 

Kompromis je ključna komponenta u svim ovim oblastima i njegova osnova je ljubav koju gajite prema supružniku. Na kraju krajeva želite da budu srećni jer vam je veoma stalo do njih. Zato se naviknite na kompromise. Ako vam se kuća sviđa na određeni način, a vaš supružnik nije baš veliki čistunac, razumite ga, dajte mu nekoliko obaveza u kući i neka ostane na tome. 

Ne opterećujte se malim stvarima 

Ovo ne može dovoljno da se naglasi. Veoma je važno da svoje bitke bijete mudro. Male nepreciznosti koje vaš muž posjeduje, mogu vam trenutno biti iritirajuće, ali vremenom možete naučiti da volite te sitne iritirajuće stvari. Zanemarite male stvari, jer na duže staze nisu ni bitne. Sve što je važno jeste veza koju djelite i koliko je duboka. 

Brak je nevjerovatan i u isto vrijeme pun izazova. Uvijek će biti uspona i padova i kompromisa na putu, ali svaka godina ispunjena iskustvom će vas samo učvrstiti kao par.

Izvor: onaportal.com