Napitak koji će da vam razbudi probavu i olakša crijeva.

Neuredna ishrana, posebno ako je utemeljena na premalo kuvane hrane i pretrpana brzinskim zalogajima u našem tijelu stvara teg. Posljedica je teretni osjećaj, onaj poznati ‘kamen’ u želucu, malaksalost i nedostatak energije, sve te boljke djelimično će olakšati miks povrća i voća s dejstvom čistača probave i crijeva.

Mrkva– obilje vlakana i antioksidansa beta – karotena koji se u tijelu pretvara u vitamin A, te vlakna samo je dio sastava narandžastog najpopularnijeg povrća koje podstiče probavni sistem na ubrzan rad, te rješava zastoj uzokovan pretrpanošću.

Grejp – najpoznatije voće u svakom napitku čija je uloga čišćenje organizma, obiluje vitaminom C, otapa masnoće i pretvara ih u energiju.

Krastavac – zahvaljujući obilju vlakana pojačava osjećaj sitosti, prirodni je diuretik pa umiruje nadutost i čisti tijelo od toksina.

Menta – ubrzava i kontroliše probavu i smiruje želudac.

Sastojci:
– ½ litre vode
– 1 grejp
– 2 velike mrkve
– 1 krastavac
– dve kriške narendanog đumbira
– 5 listića mente

Priprema:

Ogulite grejp, mrkvu i krastavac pa ih narežite na kolutiće, ubacite u blender i izmiksajte na najsitnije. Dodajte vodu, đumbir i ponovno sve izmješajte, potom na kraju dodajte listiće mente. Pripremljeni napitak konzumirajte dva puta dnevno najbolje ujutro i prije ručka.

Izvor: prva.rs