Tokom ljetnjih mjeseci naše znojne žlijezde pojačano rade, pa se može desiti da se znojimo više nego inače. Tragovi znoja na odjeći mnogima mogu predstavljati veliki problem, pa smo zato odlučili da vam damo nekoliko savjeta kako da spriječite neželjene tragove na odjeći, kako se tokom ljetnjih mjeseci ne biste brinuli zbog svog izgleda.

Promijenite način na koji stavljate dezodorans

Da li ćete imati tragove znoja na odjeći ili ne, umnogome zavisi od načina na koji stavljate dezodorans. Vjerovali ili ne, znoj pomiješan sa dezodoransom stvara neugodne tragove na odjeći, pa zato sljedeći put kada nanosite dezodorans, prskajte manje količine. Druga greška koju najčešće pravimo je ta što majicu oblačimo dok se dezodorans još nije osušio. Budite strpljivi i sačekajte da se dezodorans osuši prije nego što obučete majicu ili haljinu, jer je to jedini način da vam ne ostanu tragovi na njima.

Birajte kvalitetne materijale

Iako je najbolja situacija u kojoj se možete naći ona u kojoj imate stajliš odjevne komade na kojem ne ostaju tragovi, to najčešće nije slučaj. Zato birajte odjevne komade napravljene od prirodnih materijala, odnosno pamučne i lanene materijale. Nažalost, svila je jedan od materijala na kom ostaju tragovi. Za trening birajte odjevne komade od sintetike, dok je poliester još jedan materijal koji upija znoj, ali će vam u njemu biti veoma vruće.

Birajte odgovarajuće boje

Iako odjeću svijetlih nijansi najčešće nosimo tokom ljetnjih mjeseci, na njoj najviše ostaju tragovi od znoja. Stoga, ako se više znojite, bolje nosite tamnije nijanse. Nabolje je da to budu teget, braon ili neka druga tamna nijansa, osim crne, jer se na njima najmanje vide tragovi. Iako materijale ne možete testirati u prodavnici, to svakako možete uraditi kod kuće, prije nego što negdje izađete.

Birajte odgovarajuće odjevne kombinacije

Ako ne želite da imate tragove znoja na garderobi, bolje je da birate odevne komade koji nisu sečeni ispod pazuha ili haljine i topove bez izreza. Stoga izbegavajte da tokom leta nosite veoma usku odeću, jer je to nabolji način da vam ne bude pretoplo i da se ne znojite previše. Osim toga, birajte i odevne komade sa printom, jer je to još jedan od načina da vam na garderobi ne ostanu tragovi znoja.

Ne nosite blejzere i jakne

Jedan od načina da izbjegnete pretjerano znojenje jeste da birate odjevne komade koji nisu napravljeni od debljeg materijala. Ukoliko morate da nosite blejzere ili jakne, nemojte ih skroz oblačiti, jer će vam se ispod ruku istog trenutka stvoriti tragovi znoja. Umjesto toga, blago ih prebacite preko ramena.

Ne nosite cipele u kojima vam je previše toplo

Sandale sa otvorenim prstima najbolji su izbor za vrele ljetnje dane, jer vam u njima neće biti pretoplo. Ako želite da postignete nešto opušteniji izgled, ponesite platnene patike.

modni saveti kako da sprecite tragove znoja na vasoj gaderobi bez tragova znojenja Koristan savet: Kako da sprečite tragove znoja na odeći

Provjerite etiketu prije kupovine

Osim što treba da obratite pažnju prilikom stavljanja dezodoransa, važno je da provjerite i etikete na garderobi prije kupovine. Važno je da odaberete one odjevne komade koji se mogu lako održavati.

Pazite šta jedete i pijete

Kako biste izbjegle tragove znojenja tokom ljetnjih dana, obratite pažnju na to šta jedete i pijete. Najbolje je da se držite dalje od toplih obroka i napitaka, poput ljute hrane i vruće kafe.

Izvor: wannabemagazine.com