Svetislav Đekić (65) iz čelinačkog sela Jošavka utopio se u subotu popodne u istoimenoj rijeci, nabujaloj od kiše, kada je upao u vodu okliznuvši se s improvizovanog mosta, koji je oštećen u poplavama početkom avgusta.

Život je izgubio nakon što je pomogao komšinici Dijani Lazić da pređe preko mosta.

Tijelo nesrećnog muškarca, koji je u vodu upao juče oko 18 časova, mještani su pronašli tek jutros oko 8.30, na oko kilometar i po nizvodno, na njivi, gdje ga je izbacila vodena bujica.

Kako Đekića nosi voda bespomoćno su gledali mještani, uključujući i njegovog bliskog rođaka Darka Đekića, koji nije mogao da mu pomogne.

“Voda je u tom momentu bila duboka oko pet metara. Najednom je pao u vodu s mosta, koji čini tek nekoliko dasaka, jer ga je odnijela voda u poplavama početkom avgusta. To smo sve gledali, ali nismo mogli da mu pomognemo”, navodi Darko Đekić.

Svetislav, iza kojeg su ostali dva sina i supruga, u trenutku nesreće bio je u kombinezonu i čizmama, koje je potopila voda, tako da nije mogao da se spase. Čak se, saznajemo, u jednom momentu dok ga je nosila bujica uhvatio za granu, ali se ona otkinula i on je zatim nestao.

“Bio je težak oko 90 kilograma, a još mu je odjeću potopila voda. Niko nije smio da skoči za njim jer bi tako rizikovao i sopstveni život”, navode mještani.

Đekić, koji će na lokalnom groblju biti sahranjen u ponedjeljak, četvrta je žrtva nevremena u banjalučkoj regiji u ovom mjesecu. Ranije se kod Čelinca utopila Petra Živković (42), dok se za Darkom Stanojevićem (37), njenim saputnikom u lada nivi, koju je dok su se vozili odnio Crni potok, još traga, baš kao i za Banjalučaninom Goranom Simićem (29), koji je u Banjaluci nestao takođe u nevremenu početkom avgusta.

Kako je i počeo, ovaj mjesec i na svom kraju izaziva brojne probleme širom BiH. Grad veličine jajeta polupao je u subotu oko hiljadu krovova u Gračanici, a gromade leda bile su teške i po pola kilograma.

U Srebreniku je nevrijeme čupalo drveće, skidalo krovove sa kuća i drugih objekata. U Tešnju je vjetar srušio krov tržnog centra “Mepromex” i tako oštetio veći broj vozila koja su tu bila parkirana.

U južnim dijelovima Brčko distrikta voda je poplavila nekoliko desetina kuća. U Doboju su zbog začepljenja odvoda ulice za kratko vrijeme ostale pod vodom, a poplavljeno je nekoliko objekata u naselju Poljice.

Radnici “Elektro-Bijeljine” uspjeli su da za nekoliko časova poprave sve kvarove na dalekovodima, zbog kojih je nakon olujnog nevremena bez struje ostalo oko 4.000 potrošača.

Nepogode nisu zaobišle ni Prnjavor, a u Ulici cara Dušana, kod pasarele, pao je bor i blokirao saobraćaj pa su posla imali i vatrogasci. Nevrijeme je zahvatilo i dio Mostara, Čapljine i Međugorja, Konjica, Jablanice i Stoca.

Izvor: nezavisne.com