Ispraćaj za 80 djece s Kosova i Metohije, koja su proteklih sedam dana boravila u Banjaluci, danas je organizovan, a mališani su otišli kući punih srca jer su uspostavili divna prijateljstva sa svojim domaćinima Banjalučanima.

Iva Đekić, jedanaestogodišnja učenica Osnovne škole “Branko Radićević” iz Kosovske Mitrovice, kaže nam da joj se boravak u Banjaluci veoma svidio i da je vidjela mnogo toga i nada se da će se ponovo vratiti. Sa svojim vršnjacima iz Banjaluke, kaže Iva, redovno će se dopisivati.

Ovom ispraćaju prisustvovali su Radoslav Ilić, konzul u Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci, Milorad Arlov, predsjednik Odbora za pomoć Srbima s Kosova i Metohije, porodice u kojima su djeca boravila, njihovi vršnjaci, te nastavnici škola koji su bile domaćini djeci i kolegama.

“Ovo je jedna velika humanitarna akcija, jer su prilikom boravka djeca s Kosova i Metohije i njihovi nastavnici uspostavili prijateljstvo s vršnjacima u Republici Srpskoj“, rekao je Arlov.

Arlov se zahvalio svim porodicama i direktorima osnovnih škola iz Banjaluka i širom RS koji su pružili gostoprimstvo djeci s Kosova i Metohije. Oko 400 djece iz sedam opština Kosova i Metohije proteklih sedam dana boravilo je u RS.

Nikola Pačarez, nastavnik Osnovne škole “Branko Radićević” iz Kosovske Mitrovice, rekao je da su djeca zadovoljna boravkom u Banjaluci i da je ovaj rastanak veoma težak.

“Odlazimo s velikim ponosom i entuzijazmom i nadamo se da će jednog dana kod nas bar neko od djece kod kojih su naši učenici boravili doći kod nas. Njihovi domaćini su bili dobri, sve je bilo lijepo“, kaže Pačarez.

Izvor: nezavisne.com