Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je Srni da je ovog ljeta povećan broj zahtjeva za sticanje državljanstva Republike Srpske.

Ona je naglasila da je samo za građane sa prebivalištem u Brčko distriktu izdato gotovo deset i po hiljada rješenja, te da je zbog sezone godišnjih odmora uopšte povećan broj zahtjeva za državljanstvo, naročito ljudi koji žive u inostranstvu.

Službe za izdavanje uvjerenja o državljanstavu radiće pojčano da bi svi građani na vrijeme mogli dobiti dokumenta, iako smo maksimalno ubrzali procedure, pa od momenta pristizanja zahtjeva u Ministarstvo do dana slanja rješenja, procedura traje svega sedam dana“, rekla je Rešićeva.

Prema njenim riječima, Kancelarija Vlade Republike Srpske u Brčkom potpuno je opravdala postojanje, ne samo zbog pružanja informacija građanima o državljanstvu, već i kada je riječ o drugim informacijama.

“U šestomjesečnom periodu više od hiljadu građana dođe u Kancelariju da se informiše, posavjetuje i slično. Najviše pitanja ide Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite, Ministarstvu za izbjegla i raseljena lica i nama koji se bavimo pitanjima državljanstava”, kaže Rešićeva.

Izvor: nezavisne.com