Za neke djevojke je mučno stalno ići kod frizera na skraćivanje vrhova i oblikovanje kose. Zato naučite kako da se sami ošišate.

Iako vam se čini da ni šišanje ispucalih vrhova nije laka stvar, mi ćemo vam dati smjernice čak i za slojevito šišanje. Ništa to nije tako strašno, niti nemoguće. Potrebno je mirno i lagano ići korak po korak i slijediti uputstva. A čak i da pogriješite (a sa ovim uputstvima sigurno nećete moći mnogo pogriješiti) sve to u krajnjem slučaju frizer može da popravi. Znači, nema straha. Uz par dobrih savjeta i video uputstva postaćete sam svoj majstor.

Šišanje vrhova

Za skraćivanje kose kod kuće ključne su dobre i oštre makaze i to najbolje prave frizerske (nije loše da investirate u dobre makaze posebno ako odlučite da se češće sami šišate). Obične i tupe makaze mogu da naprave nove ispucale vrhove i otežaju šišanje. Kosu operite, počešljajte i malo zaravnajte hranjivim uljem da “umirite” naelektrisane dlačice.

devojka se sisa

Uzmite pramen kose, povucite ga između prstiju vertikalno i odsjecite vrhove – za svaki pramen jednako – isprva oko 1 do 2 cm. Ponavljajte i sa ostalim pramenovima, pa popravite podrezivanjem.

Najbolje je da obrađujete dio po dio. Donji dio kose izdvojite (kao u videu), a ostatak zavežite. Podijelite na dva jednaka dijela, dobro izravnajte i počešljajte, pa odsjecite ili podrežite dio. Isto uradite i sa drugim dijelom. Pustite i drugi dio kose (koji je bio vezan), pa sve ponovo podijelite po sredini glave na dva dijela. Svaki dio posebno dobro začešljajte, pa odrežite ispucale vrhove.

Slojevito šišanje

Važno je da znate kakve tačno slojeve želite, koji odgovaraju vašem licu. Možete pronaći i sliku neke slavne osobe, koja ima slojevitu kosu i po tom uzoru napraviti svoju frizuru. Kako je ova tehnika malo komplikovanija, savjetujemo prvo malo prakse u domenu običnog šišanja – skraćivanja vrhova, koje smo već objasnili.

Duži slojevi odlično izgledaju na djevojkama sa četvrtastim licem, dok su kraći idealni za one sa ovalnim ili “srcastim” licem.

Najbolje je da vaš “salon” bude u kupatilu, gdje imate pristup kadi i ogledalu. Pripremite peškir, koji ćete staviti oko vrata i ramena, šnale, kojima ćete razdvajati dijelove kose, makaze i češalj. Poželjno je da imate i drugo ogedalo sa kojim ćete moći da vidite i kako izgleda zadnji dio kose i trimer makaze.

Kosu operite i posušite peškirom i počešljajte. Podijelite kosu na dijelove po slojevima. Želite da vam slojevi sa svih strana glave budu jednaki. Pogledajte detaljnije u videu:

 

Ako imate gustu kosu ne sjecite pramenove odjednom, nego ih podijelite na više manjih dijelova, ali ih odsjecite u jednakoj dužini. Ne sjecite pramenove u slojevima ili ukoso, jer ćete biti nejednaki. Popravite trimer makazama sitne greške i dlačice koje vire.

Glavno pravilo je da – mjerite dva puta, a sječete samo jednom. Bolje je i da prvo odsječete manje kose, pa onda možete sjeći još. Ne krećite sa drastičnim promjenama u prvom pokušaju.

Izvor: lifepressmagazin.com