Ako se ponekad svađaš sa svojim suprugom i brineš se da li će se nesuglasice pogoršavati kako vrijeme odmiče, da li će biti češće, možeš da se opustiš: jedna studija pokazuje da se broj svađa ne povećava tokom godina braka.

Ovo su dobre vijesti za one koji se svađaju malo ili umjereno, ali neće obradovati one koji se svađaju mnogo. Claire Kamp Dush, vođa ove studije, došla je do saznanja da broj razmirica ostaje gotovo isti kao na početku braka, odnosno da se neznatno povećava tokom posljednjih godina zajedničkog života. Ta razlika je zanemarljiva.

Iako bismo pomislili da se oni koji donose zajedničke odluke više prepiru, rezultati istraživanja kažu drugačije. Takvi supružnici se manje svađaju, a vjeruje se da je tako zato što su na taj način ravnopravni, oboje jednako učestvuju u vezi i zbog toga su zadovoljniji.

Još jedna interesantna činjenica je da se oni koji vjeruju da je dug, lijep brak pun ljubavi moguć, manje svađaju i žive u srećnijoj zajednici. Oni zajednički dolaze do rješenja problema, dok oni koji izbjegavaju bilo kakve konflikte (iako su u pitanju važne stvari u vezi), uglavnom počinju da izbjegavaju i bliskost sa partnerom.

Dakle, sve nesuglasice treba rješavati zajednički. Ako ste oboje u vezi ravnopravni, razgovarate o problemima, zajedno donosite važne odluke i pritom vjerujete u pravu ljubav i brak, živjećete srećno i zadovoljno do kraja života…

Izvor: prva.rs