Biti prava dama zaista je izazov – i bez obzira jesmo li prave dame ili rođene žene, korisno je iskoristiti poneki savjet jer, uprkos tome što živimo u emancipiranom svijetu, ko se ponekad ne bi volio osjećati kao savremena princeza?

Danas nije lako biti žena. Ranije su glavne ženske obaveze obuhvatale kućne poslove i odgoj djece, no opseg svakodnevnih obaveza s kojima se žene susreću do danas se uveliko povećao. Od žena se očekuje da se nose s velikim brojem problema u različitim situacijama pa je zato izuzetno važno da se osećaju dobro u svakoj situaciji.

Prava žena voli trenutke u kojima se može posvetiti njezi i naglasiti svoju ljepotu. Lijepa šminka, nešto nakita, svježe oprana i oblikovana kosa – sve je to važno za njen osjećaj samopouzdanja i slobode. Međutim, spoljašnji izgled nije sve. Slika koju o nama stiču ljudi iz naše okoline nije određena samo našim izgledom, već i ponašanjem. Postoje različiti tipovi žena, od cool cura preko čvrstih, samosvjesnih žena do profinjenih dama. Koji su činioci zaslužni za sve te razlike? To su naše kretnje, aura i stil.

dama
Uprkos slobodnijem stilu modernog doba, prava dama poznaje bonton, zna se primjereno služiti priborom za jelo i zna da je manje u većini slučajeva više. Ona ne nastoji uvijek biti u centu pažnje, ali ni ne izoluje se u nekom svom zasebnom svijetu. Prava je dama svjesna svojih vrijednosti. I, što je najvažnije, usudi se ponašati kao žena u pravom smislu te riječi. Iako je u stanju sama napraviti mnogo toga, ona i dalje prepušta muškarcima da joj pomognu kada je to potrebno, što oni svakako cijene.

10 zapovijesti za dame

Većina žena u današnjem svijetu ubrzanog ritma – u kojem se od nas očekuje da se ponašamo staloženo i čvrsto – često zaboravlja kako je to osjećati se kao prava dama. U stvari, dovoljno je obratiti pažnju na neke sitne detalje kako biste postigli značajne promjene koje će primjetiti i muškarci oko vas. Savremene žene naviknute su da same moraju obavljati mnogo stvari. O pitanju ženske jednakosti dugo se govorilo i raspravljalo, te se ona veoma razvila stoga nas i ne treba čuditi kada nas muškarci tako i tretiraju. Kao sebi ravne. Nema sumnje da je sjajno biti sposobna i prilagođena žena, no ne čini li vam zadovoljstvo i kada se ponašate kao prava dama kojoj muškarci otvaraju vrata i donose doručak u krevet? Ukoliko želimo sve napraviti same za sebe, nikada nas neće tako tretirati, a svijet ćemo uvijek gledati iz pozicije cool žene.
dama
Nekoliko je činilaca koji čine razliku između žene i dame. Prava žena odlučiće se za crveni lak za nokte i upadljiv modni dodatak koji sigurno neće proći nezapaženo. Dami to nije potrebno. Prava dama u skladu je sa samom sobom i ima osjećaj samopoštovanja koji je vidljiv iz svakog njenog pokreta i cjelokupnog ponašanja. Njena aura je očaravajuća i nema potrebu za provokativnim odjevanjem. Stoga, njen stil je prefinjen i uglađen bez obzira ide li na pozorišnu predstavu ili u obližnju trgovinu kupiti namirnice. Njena osobnost i intelekt ono je što sve osvaja. Koje to savjete ne bismo smjeli zaboraviti ukoliko želimo da nas muškarci i ostali u našoj okolini tretiraju kao dame, ali i da se i same osjećamo kao takve?

  1. Hodajte uspravno podignute glave. Ovo “ponosno” držanje čini nas izražajnim i sugeriše posebnost.
  2. Pridržavajte se pravila “Manje je ponekad više“: ne stavljajte previše šminke i ne nosite previše nakita istovremeno. Umjesto toga, uzdajte se u klasičnu, neupadljivu eleganciju.
  3. Prepustite muškarcu da nosi vaš prtljag, nemojte se mučiti s teškim stvarima.
  4. Izbjegavajte cipele s previsokom petom! Mali broj žena može normalno hodati u njima i lako biste mogli ispast. Odaberite one malo niže, klasične cipele u kojima možete hodati pouzdano.
  5. U restoranu narudžbu prepustite muškarcu. Naravno, same odlučujemo što ćemo jesti.
  6. Nikada slijepo ne pratite modu! Oblikujte vlastiti stil koji odgovara vašoj osobnosti. Imaćete mnogo više samopouzdanja ukoliko ćete se u vašoj haljini osjećati ugodno.
  7. Pazite na dužinu vaše haljine, ona ne smije biti prekratka! Odabirom klasične haljine dužine do kolena ne možete pogriješiti, a ona je dobar odabir i za večeru ili poslovni sastanak.
  8. Budite ljubazni prema ljudima koji vas okružuju! Prava dama je samopouzdana i elegantna, no nikada ne pokazuje znakove ljutnje.
  9. Nabavite klasičnu, elegantnu crnu haljinu! Može se nositi u svakoj prilici osim vjenčanja, a možete birati i između velikog broja krojeva.
  10. Ne prekrštajte noge! Želite li sjediti elegantno, lagano spojite i nagnite koljena i opušteno prekrstite gležnjeve, čime zatvarate položaj vaših nogu.

dama

Izvor: she.hr