Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je da bi u rekonstrukciju sistema civilne zaštite trebalo razmišljati o formalnom uključivanju u njene planove organizacija kao što je banjalučki Ronilački klub “Buk”, jer je potpuno profesionalan u obavljanju svog posla.

Radojičić je nakon posjete ovom klubu rekao da njegovi članovi rade sjajan posao i da su mnogo pomogli u spasavanju lica na poplavljenim područjima u Republici Srpskoj.

Ronilački klub `Buk` jeste sportski, ali obavlja niz javnih poslova, kao da se radi o javnoj ustanovi, kao i niz poslova obuke i osposobljavanja lica“, rekao je Radojičić.

On je ukazao na neophodnost saradnje i ulaganja u opremu ovakvih klubova, podsjetivši da je mali broj lokalnih zajednica u proteklim godinama izdvajao dva odsto budžetskih sredstava za civilnu zaštitu, što se ispostavilo kao mnogo veća cijena u elementarnim nepogodama.

“I prije nego što se nešto desi treba ulagati u one koji se bave prevencijom i koji mogu da intervenišu u elementarnim nepogodama”, poručio je Radojičić.

Predsjednik Ronilačkog kluba “Buk” Boris Trninić rekao je da je ovaj kolektiv već osam godina ovlašteni centar za obuku spasilaca sa međunarodno priznatom licencom.

On je podsjetio da je ovaj klub aktivno pomagao u spašavanju lica tokom poplava u Doboju i Banjaluci, kao i u potrazi za troje nestalih u bujičnim vodama u avgustu.

Trninić je naveo da bez pomoći lokalne zajednice, sa kojom imaju jako dobru saradnju, kao i Vlade Srpske, u budućnosti neće biti moguće kvalitetno obavljati poslove spašavanja, jer bi znatna sredstva trebalo uložiti u obnavljanje postojeće opreme.

Tu prije svega mislim na čamce i vanbrodske motore kako bio naše zadatke mogli što bolje da obavljamo“, rekao je Trninić. 

Izvor: nezavisne.com