Banjaluku je u junu posjetilo 5.800 turista, a ostvareno je 9.400 noćenja, izjavio je direktor Turističke organizacije Banjaluka Ostoja Barašin.

“Dolasci su na istom nivou kao u junu prošle godine, s tim da je ostvaren jedan odsto noćenja više nego prošle godine”, rekao je Barašin.

Barašin je naveo da je u prvih šest mjeseci ove godine ostvareno četiri odsto manje noćenja nego u istom periodu lani, kao i pet odsto manje dolazaka.

“U aprilu i maju ove godine, zbog loših vremenskih uslova i poplava, nije bilo moguće da pružamo turističke usluge avanturističkog turizma, a i putovanja su bila otežana, pa je u maju zabilježeno 23 odsto manje dolazaka i 17 odsto manje noćenja”, kaže Barašin.

On je dodao da se očekuje da će grad na Vrbasu tokom ovogodišnje ljetne sezone posjetiti više od 20.000 gostiju, dok procjene Turističke organizacije govore da će Banjaluku ove godine posjetiti 65.000 gostiju i da će biti 105.000 noćenja.

“Jul i avgust su mjeseci u kojima je bilo sportskih događaja. U julu je održanao Evropsko prvenstvo u kajaku i kanuu, a u avgustu Svjetsko prvenstvo u padobranstvu, koji će pokazati više posjeta”, rekao je Barašin.

On je istakao da će u julu i avgustu biti zabilježeno više dolazaka i izrazio očekivanje da će sportski događaji uz redovnu turističku ponudu grada imati pozitivan efekat.

Barašin kaže da je i dalje zabilježen najveći broj dolazaka turista iz Srbije, sa povećanom tendencijom dolazaka iz Hrvatske i Slovenije.

“Imamo i sve veći broj dolazaka sa udaljenih destinacija kako evropskih, tako i interkontinentalnih”, rekao je Barašin.

On je rekao da je kao i u ranijem periodu, u Banjaluci veoma popularan avanturistički i etno-turizam.

Izvor: Agencije