Vaše tijelo prolazi kroz mnoštvo promjena u trudnoći i čini se da vam je briga o ljepoti na zadnjem mjestu. Evo kako da se ipak njegujete, a da vam to ne oduzima mnogo vremena.

Na glavne promjene kada je ljepota u pitanju (koža, kosa, stopala, nadutost,) utiče najviše “navala” hormona i povećana količina krvi. Iako imate, kako kažu, onaj zdravi sjaj trudnoća može uveliko da promijeni vašu kožu (njenu boju, teksturu, da izazove pojavu akni i bubuljica, …), ali i kosu.

Mnoge žene sve to lakše podnose i čak tvrde da im se koža poboljšala, da su im nokti jači, kosa buja (moguće je da je to i zbog dodatnih vitamina, koje im doktor propiše ili folne kisleine). U svakom slučaju druge žene, ali i neke od ovih će se susresti sa problemima kada je u pitanju njega. Može se dogoditi da vam tanka kosa postane sjajna i gusta, a suva koža odjednom masna. Mnoge trudnice moraju da mijenjaju svoj režim njege, ne samo kada je u pitanju izbacivanje nekih određenih kozmetičkih proizvoda, koji mogu biti štetni po bebu, već i da se prilagođavaju promjenama.

Problem sa rukama

trdunica nega koze lica krema

Ne treba da vas iznenađuje ako vaše ruke, koje su nekada bile glatke i meke postanu odjednom crvene, tačkaste, mrljave – kao da ste prali suđe ili veš satima bez rukavica, kao poslije velikog čišćenja doma. Ne baš poželjno, zar ne? Na žalost, ne možete tu mnogo učiniti. Ruke ne zaboravite zaštiti vunenim rukavicama zimi, a gumenim kada perete suđe. Njegujte ih maslinovim ili kokosovim uljem, ili čak bebi kremom.

Podočnjaci

Iako možda sa njima još uvijek nemate velikih problema, moguće je da se pojave u trećem tromjesečju. Tada će vam biti teže da se dobro namjestite u krevetu, da se naspavate, beba će vas možda buditi udarcima, … Međutim, najbolje riješenje za crne krugove ispod očiju je dobar san, zato se borite do porođaja – tražite što udobnije položaje, hvatajte svaku priliku da odspavate, okružite jastučićima ako je potrebno, soba neka vam miriše na lavandu, …

Podočnjake brzo možete popraviti tako što pokvasite krpu hladnom vodom i te obloge držite par minuta na očima. Malo korektora neće škoditi.

Natekli zglobovi

Kako vrijeme bude odmicalo imaćete sve više nakupljene vode u tijelu, biće i veći pritisak na zglobove, pa se mogu činiti uvećanim. Zbog ovog se mogu javiti i već pomenuti podočnjaci, ali i zategnuta i sjajna koža. Noge što češće odmarajte, možete ih ponekad i malo podići, ali i na zglobove stavljati obloge od zamrznutog voća umotanog u peškir ili krpu.

Pigmentacija

Moguće je da će u trudnoći svijetle pjegice potamniti ili će se na licu pojaviti blage mrlje. To je mijazam ili “maska trudnoće”. Do toga dolazi jer povećan nivo ženskog hormona estrogena dovodi do povećanja broja melanocita (ćelija koje proizvode melanin, pa dolazi do tamnije kože).

Izlaganje suncu može pogoršati ovaj problem, pa zato se dobro zaštitite (koristite kreme za sunčanje za trudnice) čak i zimi. Ove mrlje na koži će početi da blijede kada se beba rodi.

Bubuljice

Povećana cirkulacija može dovesti i do začepljenih pora i bubuljica. Trudnice obavezno moraju dobro čistiti kožu i nikako ne smijete zaboraviti skinuti detaljno, dubinski šminku sa lica prije spavanja. Radite piling lica bar dva puta sedmično, pa i više ako imate suvu kožu, ali naravno ne zaboravite na hidrataciju.

trudnica spava

Strije

Naravno, njih ne možemo izostaviti. Genetika, ali i višak kilograma u trudnoći (kao i još neki faktori) mogu uticati na to da se strije pojave. Međutim, šanse za kožu bez strija su vam bolje ako redovno hidrirate kožu. Možete probati sa kakao puterom, maslinovim uljem ili, čak, bebi kremama.

Depilacija

Depilacija može biti dosta bolnija u trudnoći, jer je koža osjetljivija. Izbjegavajte sve tretmane depilacije koji uključuju korišćenje hemikalija, ali i trajna depilacija laserom i slični tretmani se ne preporučuju.

Takođe, sigurno ste primjetili da vam dlake rastu sporije. Depilator i britvica su, možda, najprikladiniji, jer ne smetaju bebi, manje su bolni, a i ne oštećujete kapilare već oslabljene u trudnoći. Ako možete izdržati bol sigurna je šećerna ili egipatska depilacija.


Izvor: lifepressmagazin.com