U klitorisu se nalazi čak 8 hiljada nervnih završetaka, a najduži izmeren bio je 30 centimetara.

Za razliku od ranijih godina, sada se o klitorisu dosta piše, priča, pa samim tim i zna. Ali, ovaj ženski ključ zadovoljstva ne prestaje da iznenađuje!

Pročitajte i uvjerite se sami da li ste znali neku od ovih činjenica!

1. Između 50 i 75 posto žena može da doživi orgazam samo stimulacijom klitorisa. Većina žena ne može da postigne vrhunac samo uz penetraciju.

2. Golim okom vidimo samo djelić klitorisa. Zapravo, on je u prosjeku dug oko 10 centimetara (gotovo kao prosječni penis koji nije u erekciji), ali njegove tri četvrtine skrivene su u ženskom tijelu.

3. U klitorisu se nalazi 8.000 nervnih završetaka, dvostruko više nego što ih ima u glaviću penisa.

4. Klitoris raste tokom života. Nakon menopauze  klitoris se može povećati dva i po puta u odnosu na njegovu veličinu u vašim tinejdžerskim danima. Zato nije nimalo čudno što neke žene imaju jače orgazme u pedesetim godinama i kasnije! Ipak, veličina možda i nije važna. Ne postoje istraživanja koja bi povezala veličinu klitorisa s količinom užitka. I baš nas briga – žene nisu sklone mjerenju i upoređivanju – jeste li ikad upoznali ijednu ženu koja se pohvalila veličinom svog klitorisa? Evo još jedne zanimljive činjenice, žene koje su rodile imaju veći klitoris. Najveći izmjeren dugačak je 30 centimetara.

5. Dakle, shvatili ste da je klitoris jedna velika zona užitka. Istraživanja su pokazala da većini žena odgovara kružna stimulacija klitorisa. Takođe, iako je cijeli klitoris prepun nervnih završetaka, njegov gornji lijevi kvadrat najosjetljiviji je na dodire. Smatra se da je zbog toga i naprijatnija stimulacija klitorisa kružnim pokretima koji završavaju na njegovom vrhu.

6. Ono što ja za muškarce penis, za žene je klitoris, ne vagina.  Dugo se vjerovalo da je vagina ženski ekvivalent penisa, samo preokrenut, ali upoređivanje s klitorisom je prikladnije. Anatomska struktura im je slična,napravljeni su od istog materijala, a penis bismo mogli opisati kao klitoris izvučen iz tijela. Klitoris čak i erektira, odnosno uvećava se, kada je stimulisan!

7. Klitoris postoji zbog užitka žene. I to je jedina njegova svrha. Penis, međutim, uz užitak, ima i drugu svrhu, a to je reprodukcija.

8. Ne postoje dva ista – žene imaju klitorise koji se razlikuju po veličini i obliku. Neki su skriveni ispod kožice, neki ponosno vire napolju. Ponekad je potreban samo nježan dodir, dok drugi priželjkuju žešću akciju. Znate, potrebno je prilično vremena da shvatite šta sve vaš klitoris može i želi pa mu se posvetite. Prepustite se otkrivanju.

9. Klitorisni orgazam može imati između 3 i 16 kontrakcija i može trajati između 10 i 30 sekundi. Ali to ne isključuje činjenicu da su mnoge žene sposobne za višestruke orgazme koji uključuju kontrakcije u vagini. Neki istraživači seksolozi pokušali su da uporede muške i ženske orgazme i zaključili su da čak i onaj najprosječniji klitorisni orgazam traje duže od snažnog kod muškaraca.

10. Dr. Frojd je definitivno pogriješio. Osam hiljada nervnih završetaka na glaviću komunicira i povezano je s dodatnih 15 hiljada živčanih završetaka na cijelom području karlice. To znači da su, suprotno od teorije Sigmunda Frojda kojom je tvrdio da su klitorisni orgazmi inferiorni u odnosu na vaginalne, tehnički svi su orgazmi klitorisni, pa čak i oni vaginalni.

11. Jeste li znali da riječ klitoris dolazi od grčke riječi za ključ? I sad znate da vaše tijelo ima ključ kojim se otvaraju vrata velikog seksualnog zadovoljstva.

Izvor: stil.kurir-info.rs