O ženama su ispisani milioni stihova i napisane najljepše pjesme, naslikane najljepše slike, izvajani najljepši kipovi, pisani romani, snimani filmovi. Jer, žena je fenomen i motiv, čije tijelo i dug od postojanja do danas uzbuđuju i podstiču maštu. Žena koje je veće čudo od svih svjetskih čuda.

„Egipat je dar Nila, a Nil naš život, poklon je bogova“, tako glasi stara egipatska izreka, koja Evropljane neminovno navodi na pomisao koliko je to bila srećna okolnost što je prije pet hiljada godina u uskoj dolini Nila nastala jedna veličanstvena kultura, bez koje Evropa nikada ne bi postala ono što jeste. Iz ove civilizacije je, kao jedan od najljepših izadanaka, izrasla i jedna žena – Kleopatra.

Ova prelijepa kraljica vladala je Egiptom, zajedno sa svojim bratom Ptolomejem XII, za koga je bila udata već u svojoj sedamnaestoj godini. Njen mlađi brat koji je želio da bude neprikosnoveni vladar, svrgnuo je sestru s prestola i to je, maltene, dovelo do velikog građanskog rata u Egiptu. Morali su da se umješaju Rimljani koji su,u to vrijeme, bili „gopodari svijeta“, da izglade spor i tako zaštite i svoje interese.

Kleopatra

Julije Cezar, neprikosnoveni rimski imperator, dolazi u Aleksandriju da lično razriješi sukob. Tada prvi put susreće Kleopatru i rađa se ljubav na prvi pogled, koja će ostati u istoriji svijeta upamćena kao jedna od najslavnijih ljubavnih priča. Kroz nju se na najljepši mogući način manifestuje Kleopatrina inteligencija i ljepota. Upoznali su se tako što je sluga pred imperatorom odmotao tepih iz kojeg se pojavila mlada kraljica. Cezar je bio očaran njenom ljepotom.

Julije Cezar

Tako je počela ljubavna idila koja je trajala sve do Cezarovog ubistva u Rimu od strane republikanaca. Iz ove veze rodio se sin Cezarion. Podrazumijeva se da su u vrijeme njihove veze i državni poslovi Rima i Egipta bili razvijeni.

Poslije Cezarove smrti, poslije dolaska u Aleksandriju, u nju se zaljubio novi rimski imperator Antonije, koji je vladao istočnim dijelovima rimske države. Pošto je pridobila i Antonija, sa kojim je imala strasnu ljubavnu vezu i rodila mu sina, uspjela je da za svoje sinove obezbijedi upravu nad Egiptom.

U doba kada su bili zajedno, Kleopatra i Antonije su živjeli veoma rasipnički. Kako sve ima svoj kraj, tako je i Antonije jednog dana morao da prekine sladak život u Aleksandriji. Konfikti sa Oktavijanom su se sve više zaoštravali oko premoći u vladanju Rimskim carstvom. Došlo je do bitke kod Akcijuma koju je dobio Oktavijan.

Elizabet Tejlor, Ričard Barton, Kleopatra

Antonije je pobjegao sa poprišta bitke i sklonio se u Aleksandriju. Kada su Oktavijanove trupe prodrle u predgrađa ovog prelijepog grada, Antonije je potpuno slomljen i izgubljen nanio sebi nožem više smrtonosnih rana. Kada je čuo da je Kleopatra još živa, posljednja želja mu je bila da umre na rukama voljene žene. Ona mu je i ispunjena. Gotovo luda od bola, Kleopatra se do krvi noktima grebala po licu i grudima. Jednom slugi poručila je da donese zmiju u korpi sa smokvama, koju je pustila na svoje grudi. Od ujeda zmije umrla je jedna od najlsavnijih kraljica svijeta.

Izvor: srbijadanas.com