Oralnu higijenu možete održavati i prirodnim preparatima koje sami napravite, a sastojke potražite u kuhinji.

Već svi znaju da većina komercijalnih zubnih pasta može da sadrži toksične sastojke: natrij flourid, natrij lauril sulfat, triklosan, veštačke boje i arome, propilen glikol i sl.

Domaće paste su jednostavne i zabavne za pripremanje, ali mogu biti i zdravije za naše zube. Soda bikarbona nije preabrazivna za zube, nasuprot tome – ova domaća pasta je manje abrazivna od kupovne.

Savjet: koristite meku četkicu kojom možete masirati i desni. Obraćamo vam pažnju da domaće paste ne pjene jer nemaju štetni natrijum lauril sulfat.

Sastojci:

3 kašike djevičanskog kokosovog ulja

2-3 kašike sode bikarbone

1 kašičica ekstrakta stevije (oko 50 mg) radi slatkastog ukusa (ili ½ kašičice suvog mljevenog lišća stevije)

15-20 kapi eteričnog ulja metvice (i/ili cimeta, narandže,…)

Postupak:

Rastopiti ili malo omekšati kokosovo ulje. Ako je ulje u tvrđem stanju koristite viljušku, a ako je u tekućem stanju koristite kašiku. Umješajte druge sastojke i dobro promiješajte. Ako koristite potpuno rastopljeno kokosovo ulje, moraćete da promješate nekoliko puta dok se smjesa hladi kako bi se soda bikarbona fino rasporedila i povezala.

Stavite smjesu u tubu (može se kupiti prazna tubica u apoteci na koju se naknadno stavi čep s užim otvorom za istiskivanje ili u malu teglu (možete napraviti različite teglice za svakog člana porodice).

Ostavite da se pasta ohladi i stisne.

Korišćenje i čuvanje:

Istisnuti iz tubice ili umočiti četkicu za zube u teglicu i nanijeti malu količinu paste. Takođe možete koristiti i malu kašiku da stavite pastu iz tegle na četkicu. Teglicu ili tubicu držite dalje od izvora toplote i svjetlosti zbog eteričnih ulja.

Rezultati:

Osobe koje koriste ovu pastu tvrde sljedeće:

-imaju manje naslaga na zubima

-ova pasta uklanja zadah od crnog i bijelog luka bolje od kupovnih

-imaju glađe i ispoliranije zube

Izvor: magazin.ba