Prošle godine, glumica Sara Džesika Parker javno se zaklela da više neće obuti visoke tanke potpetice (osim ako su izuzetno, izuzetno lijepe). Poslije decenije njenog lika Keri Manolo Blahnik Bredšo i kultne ženske TV biblije Seks i grad i života na štikli po 18 sati dnevno, serija je ostavila neizbrisivi „potpis“ na njenim stopalima.

Još jedan primjer: kada pomislimo na Viktoriju Bekam, vidimo uvijek dobro obučenu, trendi elegantnu, rijetko nasmejanu modnu ikonu Posch Spice. Ali da li ste detaljnije obratili pažnju na njena stopala? I njene izmučene, oštećene i zgrčene prste? To ste bar mogli da vidite do prije nekoliko godina, jer od tada nosi isključivo zatvorene cipele.

Narušavanje prirodnog položaja

Jasno je, upečatljivije su od nakita, u njima je silueta zanosnija, noga zategnutija, tijelo izduženije (naravno, ako znate da hodate). S druge strane, one manje lijepe, ta toliko poželjna štikla može da stvori probleme. Sigurno ste u nekom trenutku osjetili bolan pritisak na prednji dio stopala, koji inače ne biste u patikama ili recimo baletankama. Ako visoke potpetice nosite godinama, svaki dan, naročito uske modele šiljastih vrhova, onda one mogu da izazovu valgus, odnosno deformaciju kostiju palca i bolne izrasline sa unutrašnje strane stopala. Oštećenje nastaje kada, zbog stalnog nošenja preuskih i previsokih cipela, palac počinje da se primiče ostalim prstima i tako narušava prirodan položaj stopala. Ortopedi smatraju da previsoke tanke štikle neprirodno prebacuju veliki pritisak na kosti i mišiće prednjeg dijela stopala. Posljedica toga nije zanemarljiva, mišići zadnjeg dijela nogu i tetive se skraćuju, članci postaju nestabilni, čašice se pomijeraju ka naprijed, a kičma se više krivi.

Postepeno navikavanje

Da li to znači da bi tužnim pogledom trebalo da se oprostite od svojih modnih ljubimica? I da svoj odjevni stil uklapate isključivo sa ravnim đonovima? Ne. Potpuno ravne su podjednako štetne jer povećavaju pritisak na petu i uzrokuju bolove u predjelu leđa. Takođe, potrudite se da ne nosite naizmjenično visoke potpetice i ravne baletanke, tako mišićima i zglobovima udvostručavate stres. Preporuka je da se postepeno navikavate na idealnu visinu potpetica od tri do pet centimetara. Ukoliko nikako ne možete da bez štikle, upišite jogu ili pilates i omogućite svojim nogama jedan dobar chill out.

S.O.S. za vaše noge

Problem: Istegnuti članak
Rješenje: Ojačajte zglobove i mišiće vježbama za balansiranje ili održavajte ravnotežu na prstima bosonogi.

Problem: Grčenje prstiju i pojava bolnih žuljeva
Rješenje: Prije i poslije uživanja na štiklama istegnite stopala i kratko ih izmasirajte. Za vježbu nožnim prstima podižite peškir sa poda, a onda neko vrijeme nosite cipele sa mekšim pregibom i jastučićem.

Problem: Bolovi u kolenima i lumbalnom dijelu leđa
Rješenje: Svaki dan istežite i jačajte trbušne i nožne mišiće jer tako umanjujete mogućnost povrede. Pilates ili jogu praktikujte bar jednom nedjeljno.

Problem: Bolovi u peti i listovima
Rješenje: Istegnite listove na fitnes stepenicama, poslije se leđima naslonite na zid u polučučnju, naizmjenično podižite prste i pete od poda. Polako povećavajte broj ponavljanja do 20.   

Izvor: zenskeprice.com