zolaakSvake srijede na Vaša pitanja odgovara stručnjak – ljekar Aleksandar Zolak, zaposlen na UB Kliničkog centra Banja Luka, na odjelu Konzervativne ginekologije. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom, ali je neophodno da navedete godinu rođenja.

Pitanja šaljite na e-mail adresu  redakcija@banjalucanke.com

1. Pitanje: Zdravo! Imam par pitanja. Već određeni vremenski period imam pojačano “bijelo pranje”  i to mi postaje sve veći i veći problem, pogotovo sada ljeti. Dobila sam savjet da sodu bikarbonu sipam u 1 l vode, dobro promiješam, uzmem vatu, natopim je i očistim vaginu. Da li mi preporučujete da poslušam taj savjet ili znate neki drugi način koji je djelotvorniji i efikaniji? Srdačan pozdrav, Dunja (22)

Odgovor: Soda bikarbona je dobro rješenje, jer neće izazvati nikakve štetne posljedice ako se ne pretjeruje sa upotrebom. Taj način aplikacije nije loš, ali možete uzeti u obzir i neke jednostavnije, poput plitke kupke u kojoj se sjedi 15-20 minuta, ili natapanje tampona u vodeni rastvor sode bikarbone. Tampon ne bi trebalo ostaviti u vagini duže od 10 minuta. Za koji god način aplikacije da se odlučite, dovoljna su 2-3 ponavljanja kroz 2-3 dana.

Ne bi trebalo često koristiti sodu bikarbonu, jer ona, budući da je bazna supstanca, smanjuje kiselost vagine, što pogoduje razvoju gljivica. Napomenuću sada da je PH vagine ključan za održavanje normalne vaginalne flore, koja podrazumijeva i gljivice, i dobre i loše bakterije, ali i ravnotežu među njima. PH je umjereno kisel, zahvaljujući Laktobacilima, koji su i  zaslužni za pomenutu ravnotežu, te se stoga i preporučuje upotreba raznih probiotika, na redovnoj ili povremenoj bazi.
Da zaključim, ako je u pitanju bakterijska vaginoza (što vjerovatno i jeste u vašem slučaju), soda bikarbona će dati dobre rezultate, ali bez pretjerivanja, jer u tom slučaju ćete  dobiti drugi problem, a to su gljivice.

2. Pitanje:  Poštovani,u maju mjesecu sam išla na jednu vantjelesu oplodnju koja mi nije uspjela. Razlog zašto sam išla na vantjelesnu je jako niska koncentracija antimilerovog hormona. Taj hormon (antimilerov) i Inhibin B sam ponovo radila u avgustu mjesecu. Novi nalazi su bili skroz drugačiji od prethodnih, tj. koncentracija antimilerovog hormona i Inhibina B mi je pokazala da sam u optimalnoj plodnosti. Molim Vas za odgovor, kako je to moguće? Znam da antimilerov hormon pokazuje rezervu jajnih ćelija koliko ih je preostalo kod žene i znam da njegove vrijednosti imaju tendenciju pada, a ne rasta? S toga Vas molim da me posavjetujete sta dalje? Milijana (34)

Odgovor: AMH i Inhibin B se uzimaju kao pomoćne metode u procjeni ovarijalne rezerve, ali ne i kao jedini razlog za vantjelesnu oplodnju, budući da njihove vrijednosti mogu da variraju od uzorka do uzorka. Iz postavljenog pitanja nemam dovoljno informacija o nalazima i pretragama koje ste prošli i vi, i vaš partner – spermiogram, hormonski status, odgovor jajnika na stimulaciju (koliko je jajnih ćelija dobijeno, koliko je vraćeno, i zašto nije došlo do trudnoće), kao i trajanje steriliteta, tj. koliko ste vremena pokušavali ostati u drugom stanju. Pretpostavljajući da su nalazi uredni, i da već duže vremena pokušavate prirodnim putem zatrudniti, smatram da trebate ići u novi pokušaj vještačke oplodnje, jer sve drugo bi bilo prepuštanje slučaju i odlaganje cilja. Naravno, ovo je moje mišljenje, a konačna odluka je na vama, jer niko ne može garantovati ni da će vještačka oplodnja biti uspješna, niti da će dalje prepuštanje stvari prirodnom toku biti neuspješno.

3. Pitanje: Poštovani, u 23. nedjelji trudnoće bila sam na kontroli. Na nalazu mi pise Cx smekšan, Vu uloživo 1 cm, UU zatvoren. Predloženo mi je mirovanje i Utrogestan 3 nedjelje 2×2. Možete li li mi pojasniti nalaz, zbog čega sam na mirovanju i da li je sa trudnoćom sve u redu? Koji su potencijalni problemi? Srdačan pozdrav, Banjalucanka L.M. (24)

Odgovor: Nalaz znači da je grlić (cervix) smekšan, vanjsko ušće grlića prolazno za jedan cm, a unutrašnje zatvoreno.  Idealan nalaz u toj dobi trudnoće bi trebao biti – grlić čvrst, održan, zatvoren (oba ušća). Budući da to  nije tako, ginekolog je preporučio mirovanje i terapiju koja bi trebala da “umiri” matericu, odnosno da spriječi eventualnu pojavu kontrakcija zbog kojih dolazi do otvaranja grlića. Mirovanje, s druge strane, ima za cilj da smanji pritisak koji materica u stojećem stavu vrši na grlić iznutra, a koji može dovesti do otvaranja unutrašnjeg ušća, a potom i grlića u cijelosti. Sve ovo su mjere za sprečavanje prijevremenog poroda, koji može da ima ozbiljne posljedice po bebu. Sa trudnoćom bi trebalo da bude sve u redu ako se budete pridržavali savjeta ginekologa. U slučaju da se jave neki od simptoma ili znakova, poput napetosti stomaka koja ne prolazi, bolova pri dnu stomaka ili krstima, pojavu sukrvice, trebate se javiti ginekologu bez odlaganja.