Kćerka čuvene vladarke Marije Terazije, od koje nije naslijedila dar za vladanje, bila je francuska kraljica skoro dvadeset godina. Bila je udata za kralja Luja XVI, koga je sve drugo interesovalo osim državnih poslova, svojim ponašanjem je doprinjela da nezadovoljstvo francuskog naroda preraste u do tada neviđenu revoluciju, čije će se posljedice osjetiti u cijelom svijetu.

Ništa nije ukazivalo da će jedan, odlično isplaniran brak između kćerke Marije Terezije i budućeg kralja Francuske Luja XVI, sklopljen na najpompeznijij način, biti tako tragičan za oboje supružnika, a imati i tako dalekosežne posljedice za cio svijet. 

Marija Antoaneta, koja je rođena u carskoj porodici i bila jedno od šesnaestoro djece svoje čuvene majke Marije Terezije bila je predodređena da i sama postane moćna vladarka. Tako je i odgajana, u luksuzu i raskoši, svake vrste. Udala se sa nepunih dvadeset godina za samo godinu dana starijeg francuskog kralja i tako nastavila sa lagodnim načinom života kao i na bečkom dvoru. Život na dva evropska dvora i okruženje oko nje doprinjeli su da mlada kraljica izgubi svaki osjećaj za realnost. Bila je površna, nestalna i hirovita i ništa nije preduzimala da bi se suprotstavila slabostima svoga muža, koji je više volio da uživa u dobrim jelima, lovu, dokolici za svojim radnim stolom i kraljevskim počastima, nego da se bavi državnim pitanjima.

Marija AntoanetaFrancuska je u drugoj polovini XVIII vijeka, mada je bila jedna od najvećih, najmnogoljudnijih i najsnažnijih evropskih zemalja, koja je za mnoge predstavljala samo središte kulture i civilizacije, bila je u dubokoj krizi, prije svega finansijskoj. Nezadovoljstvo svih slojeva francuskog društva bilo je ogromno. Čekao se samo trenutak kada će narodni bijes proključati. Mladi bračni par, nesposoban da uvid i riješi krizu, okružen još nesposobnijim saradnicima, svojim ponašanjem i rasipničkim životom, samo je pogoršavao situaciju.

Marija Antoaneta maksimalno je koristila svoje vladarske privilegije i rasipala novac, kako za svoje lične potrebe tako i za gradnju velelepnih zgrada i dvoraca. Narod, kome je već godinama bilo dosta očitog propadanja države i nemaštine, nije više mogao da ćuti. Nataloženo nezadovoljstvo i bijes su proključali 1789. godine kada je počela Francuskla revolucija. 

Marija AntoanetaMarija Antoaneta, koja je nesvjesno stekla mnogo neprijatelja, našla se u samom centru istorijskog vihora. Poslije tri godine od početka revolucije zajedno sa mužem i djecom zatvorena je u dvorac Temple, odakle je nastavila, kao i ranije kada je revolucija započela, da sarađuje sa njenim protivnicima.

Pošto je utvrđeno da je sarađivala sa kontrarevolucionarima i da je tajno podsticala austrijsku invaziju Francuske, osuđena je na smrt i giljotinirana 16. oktobra 1793. godine. 

Izvor: srbijadanas.com