Svakodnevni život može biti ljepši uz nekoliko pravila lijepog ponašanja.

Mlade djevojke, a i mladići, kao da su zaboravili na osnovno poznavanje bontona, što u mnogim situacijama izgleda jako ružno, ali ih niko ne opominje. Da li je u pitanju jednostavna letargija posmatrača ili neobrazovanost o pomenutoj temi, te jedni griješe, drugi žmure, a svima počinje da smeta. I zaista nije teško obratiti pažnju na nekoliko osnovnih pravila koja nalaže bonton, jer će nam tako život svima postati ljepši.
 
Kada je u pitanju svakodnevni život i bonton istog, mislim da je potrebno da počnemo od higijene. Stara poslovica: „Čistoća je pola zdravlja“ u ovom slučaju je potpuno tačna. I kada kažem higijena, mislim na svakodnevno kupanje i bestidno korišćenje sapuna i dezodoransa. I nemojte se vaditi na cijenu pomenutih proizvoda, jer na našem tržištu makar postoje različiti proizvodi sa cijenama koje su prilagođene svačijem džepu. Uz sve to, dolazi i pranje ruku prije svakog obroka, a vjerujte da je dozvoljeno pranje ruku i između obroka. Pri odlasku u toalet, zaista mislim da se podrazumjeva. Pranje zuba svako jutro i veče je minimum koji možete da ispunite, a ponekad je potrebno to uraditi i kada krenete negdje.
 
Kada ste zavšili sa higijenom, na red dolazi i bonton oblačenja. Prvo i osnovno pravilo kojeg se uvijek treba pridržavati jeste pravilo da bi uvijek trebalo da se oblačite u skladu sa svojim godinama. Na to se može nadovezati i bonton u poslovnom oblačenju i tu ima opet nekoliko pravila: Ako Vaša firma ne traži od Vas da nosite uniformu koju Vam oni daju,  onda se podrazumjeva da se obučete pristojno, ne previše napadno, sa skladnim bojama. Ramena moraju biti pokrivena pa čak i na 40 stepeni, dužina suknje je do koljena i obuća mora biti zatvorena. 
 
Sljedeće na redu je kretanje po ulicama, hodnicima i slično. Kod nas je pravilo da držite desnu stranu trotoara i da, baš kao i vozila, ljude obilazite sa njihove lijeve strane.  Ako nosite kišobran ili štap, nosite ga što bliže tijelu, nemojte zamahivati istim jer ćete nekog povrijediti.  Pse vodite na kratkoj uzici kako se neko slučajno ne bi spotakao o uzicu. Ako hodate u paru, dama uvijek dobija unutrašnju stranu kako bi je džentlemen zaštitio od mogućeg prskanja ili neke druge neprijatnosti. Ako hodate u troje, odnosno ako dva muškarca idu sa jednom ženom, ona dobija mjesto u sredini. Isti je slučaj ako jedan muškarac hoda sa dvije žene, odnosno u tom slučaju on će dobiti mjesto u sredini. Hodanje učetvoro ulicom nije po bontonu, jer kordon od četiri čovjeka može da zakrči pločnik.
 
U svaki lokal muškarac ulazi prvi i svoje kretanje i kroz sam lokal nastaviće ispred žene. U lokal se nikada ne ulazi sa zapaljenom cigaretom, i tu moram dodati i pravilo da dama nikad ne puši ulicom. Pri svlačenju, ili oblačenju kaputa muškarac koji je u društvu dame pomoći će joj i to je dozvoljeno samo njemu. Zatim, na red dolazi izbor stola, što je opet muškarčeva dužnost. Pri sjedanju za sto, udobnije i pogodnije mjesto pripada ženi, i tek kada je žena sjela, muškarac može da sjedne. Pri izboru jela ili pića, žena ima prednost. Sa konobarom kontaktira isključivo muškarac. Vinska karta je takođe u nadležnosti muškarca. Sa jelom za stolom započinje žena. Pri završetka jela, prvo žena odlaže salvetu, kao znak da je završila sa obrokom. Nepristojno je da pripali cigaretu za stolom ako njen partner još nije završio. Plaćanje je, po pravilu, dužnost muškarca. Zatražiće račun od konobara i bez ikakvih primjedbi isplatiće ga. U slučaju kada žena želi da podijeli račun sa muškarcem, muškarac plaća, a van restorana dijele trošak. Prilikom izlaska iz restorana, žena izlazi prva, a muškarac ide za njom.
Kada je u pitanju bonton pušenja, i tu postoji nekoliko pravila. Ako ste u društvvu nepušača, učtivo je da im zatražite dopuštenje. Dim nikako ne duvajte drugima u lice. Muškarac pripaljuje cigaretu ženi sa kojom je u društvu. 
 U ophođenju sa drugima, bonton nalaže da budete učtivi i pristojni. U društvu ne bi trebalo da budete pričalica, ali ne treba biti ni previše ćutljiv. Nekulturno je i nemoralno pričati o svojim ljubavnim podvizima i ovo pravilo se prvenstveno odnosi na muškarce. Odnosi među ljudima su se mijnjali vremenom,  pa se tako promijenila i komunikacija između žena i muškaraca.  Iako je omogućilo veću bliskost i među polovima, donijelo je i neke zamjerke kod oba pola. Tako se ženama zamjeraju ogovaranja, slobodno ponašanje, opterećenost sobom, a muškarcima bahatost, ismijavanje drugih, pa čak i dobacivanje na ulici. Međutim, i jednima i drugima se zamijera pretjerano psovanje, diskriminacija u svakom smislu,  nezrelost i pretjerivanje, kao i prevelika upotreba alkohola. 
Ovo su samo neka pravila pomoću kojih možete uljepšati i svoj život, ali i život ljudi sa kojima ste u svakodnevnom kontaktu. Jer ma koliko Vam se činilo da je „cool“ biti bezobrazan i nekulturan, ipak je ljepše sa kulturom.
Izvor: onaportal.com