Jedan od srećnijih, možda i najsrećniji događaj unosi velike promjene u život – donedavno bračnog para, a sada male porodice. Šta činiti da veza ostane kvalitetna i kada postanete mama i tata?

Svi ćemo se lako složiti s tvrdnjom da se rođenjem djeteta stvara osnovna jedinica svakog društva – porodica. Zbog toga je važno, da bismo imali srećno i zdravo društvo, da i porodica bude skladna, uspješna i zadovoljna. A sve to zavisi od kvaliteta života u svakoj porodici pojedinačno. Ako odemo i korak dalje, bitni su zadovoljstvo i ostvarenost svakog člana porodice ponaosob.

Trudnoća sve mijenja

Dolazak bebe u kuću priprema se i organizuje gotovo od trenutka spoznaje da će mali član porodice ugledati svjetlost dana kroz devet mjeseci. Parovi se pripremaju psihički, buduće mame mijenjaju ishranu, navike. Preuređuju se domovi, kupuju neophodne sitnice i krupni komadi namještaja…

I komunikacija među budućim roditeljima dobija nove teme. Životni ritam se mijenja, buduća mama je sve umornija i pospanija, zatim ushićena i nervozna, da bi, kako se srećni događaj približava, postala nestrpljiva. Nerijetko se dešava da okolina, a i ona sama, primjete strah i zabrinutost. Intimni trenuci i nježnost ponekad se prorede, pa čak i potpuno nestanu za vrijeme trudnoće. To često traje i dugo po rođenju djeteta. Sve to unosi velike promjene u odnos budućih roditelja. Njih dvoje su iz ljubavi i poštovanja odlučili da svoje živote posvete jedno drugom i da iz ljubavi osnuju svoju malu porodicu. Dok se ta porodica stvara i rađa, jezgro počinje da trpi.

Kada je mama samo mama

Poslije porođaja mnoge žene svoju cjelokupnu ličnost i sva interesovanje preusmjere na bebu i na njene potrebe: postaju mame. Posvećene i odgovorne, najčešće ne pridaju važnost svojim potrebama za snom i hranom. Sigurnost i zadovoljstvo bebe su joj jedina i najvažnija briga. U takvoj situaciji gotovo da potpuno gase u sebi ulogu supruge – životne partnerke. Na taj način partner dobija ulogu tate i u očima mame gubi ulogu partnera. S druge strane, može se desiti da uloga mame nije osvješćena kao primarna, te da svakodnevne aktivnosti i hronični umor onemogućavaju ženu da se posveti sebi, poslu, izlascima, hobiju u onoj mjeri koliko bi ona to željela. Ona postaje nezadovoljna, ljuta na situaciju u kojoj se našla, pa čak i ljubomorna na slobodu svog partnera, što dovodi do čestih svađa, prebacivanja i dugotrajnog nezadovoljstva. Ovakve situacije su veliki izazov za brak i zajednicu.

Sve naše uloge

(Ne)funkcionalna veza
Veza u kojoj postoje česta neslaganja nije po definiciji nefunkcionalna. Mnogi parovi dobro funkcionišu samo onda kada postoji konstantna tenzija, odnosno sučeljavanje stavova. U ovakvim vezama povezanost partnera i trenuci nježnosti najčešće su podjednako prisutni kao i konflikti. Važno je razlikovati stil komunikacije u zajednici s povezanošću, zadovoljstvom i ostvarenošću svih članova porodice u svojim ulogama.

Svi u sebi nosimo mnogo uloga. Rođenjem je svaka žena najprije bila ćerka, možda sestra i unuka. Kasnije u životu postaje drugarica, simpatija, djevojka, kuma, učenica, možda studentkinja, zaposlena djevojka. Sazrevanjem postaje partnerka, žena, majka. Sve ove uloge imaju svoju važnost u procesu formiranja osobe. Ono što je još važnije, svaka uloga ima svoju potrebu – vrijednost koja je bitna i čije ispunjenje (življenje) ili neispunjenje doprinosti da se osoba osjeća dobro ili loše u toj ulozi: poštovanje, ljubav, uspjeh, sigurnost, posvećenost, iskrenost i slično. Često više uloga ima zajedničku vrijednost. Ali, u nekim ulogama te vrijednosti se razlikuju. Na primjer, u ulozi supruge ženi su važne ljubav i sigurnost, a u ulozi zaposlene žene to su poštovanje i uspjeh. Kada neka uloga nije življena na pravi način i kada su neke vrijednosti sputane, dolazi do nezadovoljstva i rezignacije.

Svaki bračni partner, osim uloga muža i žene i novostečenih uloga mame i tate, ima i uloge koje su građene tokom života. Ukoliko se rođenjem djeteta balans između kvaliteta življenja ovih uloga bitno naruši i ostane narušen duže vrijeme, najprije se javlja pojedinačno nezadovoljstvo partnera, zatim se širi na par i potom na cijelu porodicu.

Izvor: yumama.com