Stigli ste kući sa najdragocjenijim paketićem koji ste mogli dobiti, spremni da ga mazite, pazite i poklonite mu svu ljubav ovoga svijeta. Međutim nakon kratkog vremena shvatate da je roditeljska uloga pored neizmjerne sreće puna strepnje, stresa i iscrpljenosti.

Ko je mogao da zamisli da to malo stvorenje može biti tako glasno? Spavanje cijelu noć postalo je tek nedostižan san? Iscrpljeni ste od dojenja, a po cijeloj kući su prljave pelene, a primjetili ste da se vi i vaš muž istresate jedno na drugo?

Dobrodošli u majčinstvo!

Ipak, ovo je sigurno najljepši period vašeg života i kad vrijeme prođe sigurno ćete se sa sjetom prisjećati neprospavanih noći, ali u ovom periodu ne znate kako ćete izaći na kraj sa stresom i to je normalno.

Osmislite strategiju kako pregurati turbulentni period navikavanja na bebu i bebino navikavanje na vas.

Sve je to privremeno

Može vam se činiti da težak period nikad neće proći, ali svjetlo na kraju tunela postoji. Beba će nakon nekog vremena ući u svoj ritam spavanja, a vaše tijelo i hormoni će se vratiti u normalu. Možda vam se čini čudno da život opet može bit miran i bez haosa, ali pričekajte – vratiće se sve u normalu.

Postavite prioritete

U prvom periodu fokus bi trebalo da vam bude na zdravlju vaše bebe i vas. Potrudite se da se odmarate kad god je to moguće. Hranite se zdravo i pijte puno vode. Vaše tijelo je prošlo kroz mnoge promjene i treba mu vremena i pomoći da se oporavi. Umjesto da se brinete da li će kuća biti bez mrlje i kako će na poslu bez vas, posvetite se vašoj bebi i sebi.

Prihvatite pomoć

Ako ste tip žene koje sve može sama i ne traži ničiju pomoć možda će vam biti problem da se naviknete da zavisite o drugima. Ali morate biti svjesni činjenice da u prvim danima majčinstva naprosto nećete moći sve sami. Prihvatite svu pomoć koja vam se nudi za vašu i dobrobit vaše bebe. Ako vam se drugarice ili komšinice ponude da vam skuvaju večeru – prihvatite. Ako vaša mama ili svekrva žele doći kod vas na nekoliko dana da pripomognu, nemojte odbiti. Ovo je vrijeme zacjeljivanja i brige o bebi.

Nove uloge

U trenutku se sve promijenilo, od sestre, supruge i ćerke postali ste mama, a vaš muž je postao tata. Ušli ste u nove uloge koje će vam htjeli vi to ili ne promijeniti život iz korijena. Budite spremni da će vam za prilagodbu trebati neko vrijeme. Biće vam potrebno vrijeme da naučite balansirati između brige za bebu i odnosa sa mužem, a posjete baka ćete više cijeniti.

spavaju

Niste sami

Možete se osjetiti iscrpljenom i razdražljivom. Možete osjetiti da ste na rubu, ali će vam činjenica da niste sami uveliko olakšavati. Majčinstvo je divno iskustvo, ali ni malo lagano. Pitajte bilo koju majku da li je bilo lako sa bebom prvih dana isto će vam reći. Ipak od svega što ste dosad radili majčinstvo će vam donijeti najviše zadovoljstva i svo nespavanje i iscrpljenost pašće u vodu zbog samo jednog osmijeha.

Izvor: lifepressmagazin.com