Odjeća blijedi i to nam se čini kao nešto neizbežno. Ali, postoje trikovi, koji vam, na potpuno prirodan način, mogu pomoći da sačuvate boju odjeće i izbjegnete nakupljane deterdženta.

Naravno da postoje industrijska sredstva i tečni deterdženti za bojenu, crnu, bijelu, vunenu i, čini se, svaku posebno, odjeću. Ne trošite novac nepotrebno. Zavirite u svoju ostavu. Da, tamo ćete pronaći gotovo sve što je potrebno vašem vešu.

Sirće

Jedna šolja običnog bijelog sirćeta može mnogo pomoći da sačuvate vašu odjeću u boji. Dodajte ga prilikom ciklusa ispiranja i pomoći će da se boje “učvrste”, a spriječiće nakupljanje ostataka deterdženta na odjeći što, takođe, može da ošteti boje. A sirće je i prirodni omekšivač. I ne brinite. Vaš veš neće mirisati kao kisela salatica.

Biber

Da biste sačuvali boje, u veš mašinu, sa praškom dodajte i par kašičica crnog mljevenog bibera. On se neće zadržati na odjeći, izaćiće prilikom ispiranja.

So

Kuhanje odjeće – sa vjernim začinom. Uspite pola šolje soli sa deterdžentom i vaša odjeća neće puštati boju. Ovo je posebno dobro kada prvi put perete novu odjeću. Boje će se učvrstiti. So može pomoći i da vratite živost, boje u izblijedjele tkanine.

Soda bikarbona

Poznato nam je da je soda bikarbona dobra za bijeli veš, ali može pomoći i bojama. Ona neće izblijedjeti obojenu tkaninu, već će samo učvrstiti boje. Dodajte samo deterdežntu pola šolje sode bikarbone.

odeću u boji

Donosimo vam i još nekoliko savjeta kada je u pitanju briga za veš. Ovi prirodni zaštitnici boja nisu dovoljni ukoliko se ne pridržavate još nekih pravila: sortirajte veš, izvratite odjeću (tako usporavate “odlazak” boja), koristite hladnu vodu (i štedite i čuvate boje) i sušite veš na otvorenom (samo čuvajte obojenu odjeću od direktnog sunca).

Izvor: lifepressmagazin.com