U mnogim kulturama širom svijeta se njeguje tradicija da se djevojčicama buše uši i prije navršene prve godine jer se vjeruje da će bušenje biti bolnije ako je dijete starije. Otkrivamo vam šta pedijatri kažu o bušenju ušiju bebama.

Ljekari tvrde da postoji mali rizik kod bušenja ušiju djece bilo koje dobi, ali oni preporučuju da se djevojčicama uši buše kada su one dovoljno stare da same vode računa o čišćenju i mijenjanju minđuša.

Bušenje ušiju kod malih beba je tradicija koju poštuju stanovnici Latinske Amerike, a tamo se uši bebama buše gotovo po rođenju – u bolnici.

Običaj je naime da se majci novorođene bebe poklone zlatne minđuše koje bi beba trebalo da nosi po izlasku iz bolnice. Ako planirate bušiti uši vašoj bebi treba da znate kako da spriječite moguće komplikacije.

Kako njegovati tek probušene uši

Nakon bušenja nipošto nemojte vaditi prve minđuše iz dječijih ušiju najmanje šest nedjelja. Tokom tog vremena dva puta dnevno brišite uši medicinskim alkoholom da ne bi došlo do infekcije. Nemojte stiskati bebine uši tokom čišćenja jer su one vjerovatno bolne na dodir. Nakon svakog kupanja, takođe je neophodno dobro obrisati i osušiti područje oko minđuše.

Dobro pratite uši da se ne bi slučajno pojavili znakovi infekcije koji uključuju bol, crvenilo, gnoj ili krvarenje. Ako primjetite bilo koji od ovih znakova izvadite minđuše, rupice dobro dezinfikujte alkoholom i posavjetujte se sa ljekarom da li je neophodno staviti neki drugi lijek.

U zavisnosti od toga koliko je infekcija uznapredovala, ljekar će vam preporučiti da mažete kremu na bazi antibiotika. Ako dijete dobije temperaturu ili uši vidno oteknu obavezno posjetite pedijatra.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-innocent-smile-image9622373šest nedjelja možete skinuti prve minđuše i zamijeniti ih novima, ali je neophodno da budu izrađene od hirurškog čelika ili 14-o karatnog zlata. Minđuše napravljene od drugih materijala mogu izazvati alergijsku reakciju kod bebe.

Kakve minđuše stavljati bebi

Za svoju bebu birajte male, okrugle minđuše po mogućnosti sa površinom koja nije previše izbočena već ravna. Isto tako, veoma je važno da zadnji dio minđuše bude zaštićen posebnom kapicom ili jednostavno zaobljen.

Dok je dijete malo nikad mu ne stavljajte minđuše koje vise jer bi ih moglo povući i otkinuti pa čak i staviti u usta.

I za kraj želimo vas razuvjeriti ako mislite da je komplikovanije bušiti djeci uši kad su starija jer to nije tačno. Kad odlučite da bušite uši svome djetetu raspitajte se kod ljekara jer je mnogo onih koji to obavljaju u svojoj oridinaciji. U suprotnom, djecu na bušenje ušiju vodite na mijesta gdje se uši buše iglom, ne pištoljem jer se oni ne mogu sterilizovati na pravi način.

Izvor: lifepressmagazin.com