zolaakSvake srijede na Vaša pitanja odgovara stručnjak – ljekar Aleksandar Zolak, zaposlen na UB Klinički centar Banja Luka, na odjelu Konzervativne ginekologije. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom, ali je neophodno da navedete godinu rođenja.

Pitanja šaljite na e-mail adresu  redakcija@banjalucanke.com

1. Pitanje: Poštovani, u 25. sam nedjelji trudnoće i imam jake probadajuće bolove u donjem dijelu stomaka kada se pomjeram, naročito kada ustajem i sjedam, a  kada se krećem, probada me sa strane ili odozdo. Ujutru jedva ustajem od bolova, ali kada mirujem, ne boli me. Ponekad me toliko žiga da nesvjesno vrisnem od bola. To mi se dešava vec desetak dana i jako se brinem. Primjetila sam da često mokrim nakon čega mi bude malo lakse. Imam povećanu tjelesnu težinu, a pokrete bebe stalno osjećam ispod pupka moze li to biti jedan od razloga, mozda da mi je spuštena materica i da mi stvara pritisak? Trenutno  koristim vaginalete Utrogesatan. Imam li razlog da se javim ljekaru prije zakazanog termina koji je za tri nedjelje i čime mogu da ublažim bolove? Unaprijed hvala. Ljubica, (25)

Odgovor: Trebate se javiti svom ginekologu da bi se utvrdilo o čemu se radi, ili da se ustanovi da je sve u redu, kako  sa trudnoćom, tako i sa nekim od okolnih organa koji mogu da daju pomenute simptome. Potrebno je isključiti eventualno hirurško oboljenje, poput torzije (uvrtanja) jajnika, ili upale slijepog crijeva. Takođe, spominjete češće mokrenje, što zahtijeva pregled urina. Mislim da nije po srijedi nešto od ovoga, prije će biti da osjećate bol zbog zatezanja ligamenata koji povezuju matericu sa okolnim strukturama, budući da
ste sada u dobi trudnoće kada materica rastući izlazi iz male karlice u abdomen, povlačeći i istežući te ligamente. Zbog istog razloga
osjećate bolove samo pri pokretu. Takođe, to što osjećate pokrete ploda ispod pupka je sasvim u redu, budući da materica još nije toliko velika da bi ste ih osjećali i iznad. I, Utrogestan je sasvim na mjestu, kao terapija, jer djeluje umirujuće na matericu i pomenute ligamente.

2. Pitanje: Poštovani, iza sebe imam dvije sekcije i ne planiram vise trudnoća. Možete li mi reći koji je vid kontracepcije najbolji? Unaprijed hvala! V.K.C., (28)

Odgovor: Svi vidovi kontracepcije su dozvoljeni u vašem slučaju, uz određene predostrožnosti i planiranje, da bi se smanjio rizik od eventualnih komplikacija. Pod svim vidovima mislim na najčešće korištene metode, poput kondoma, hormonske kontracepcije (pilula), i spirala. Kondomima nema razloga da se bavimo, pa ću odmah preći na ova druga dva vida kontracepcije.
Hormonska kontracepcija ima neka ograničenja koja treba imati na umu prilikom donošenja odluke. Tako, postoje kombinovane pilule, koje sadrže u sebi i estrogen i progesteron, koje se najčešće koriste, kao i one koje sadrže samo progesteron. Ove prve, kombinovane, ne bi trebale koristiti dojilje u prvih šest – sedam mjeseci, jer estrogen može preko mlijeka izazvati neželjene efekte kod bebe. Ove druge, progesteronske, se mogu koristiti odmah, jer nemaju uticaja na dojenje. Pod odmah mislim da početak kontracepcije sa navršena otprilike dva mjeseca od poroda, jer se tada može očekivati prva menstruacija kod većine žena. Postoje i depo preparati, npr. Depo Provera, koji se daju putem injekcije, i koji pružaju zaštitu nekoliko mjeseci. Za bilo koju vrstu pilula da se odlučite, prije nego što počnete sa uzimanjem je potrebno uraditi nekoliko rutinskih testova kako bi se ustanovilo da jetra i bubrezi funkcionišu uredno, kao i da nema nekih cirkulatornih problema koji bi mogli uticati na poremećaj sa zgrušavanjem krvi.
Što se spirale tiče, i ona se može staviti odmah, ali se mora računati da su u tom slučaju komplikacije, iako rijetke generalno, ipak nešto češće nego kod kasnijeg stavljanja. Pod komplikacijama mislim na perforaciju materice prilikom stavljanja spirale, i ispadanje spirale nekad nakon stavljanja iste. Kako je ožiljku na materici potrebno 10-12 mjeseci da se u potpunosti organizuje, spiralu je najbolje staviti nakon isteka tog perioda.
U vašem slučaju, budući da niste naveli koliko je prošlo od poroda, preporuka je kondom ili hormonska terapija do isteka pomenutog vremenskog intervala, a potom spirala.

3. Pitanje: Tri godine imam problem sa ešerihijom u cerviksu.Popila sam jako puno antibiotika i ništa mi nije pomoglo.Radila sam nalaz urina i urino kulturu,nalaz je ok. Partner je radio bris uretre i urino kulturu i kod njega je nalaz dobar. Promijenila sam sedam doktora i na moju žalost niko se nije potrudio da mi pomogne, uradim bris, dobijem terapiju i tako u krug. Pojavljuje mi se sekret neprijatnog mirisa,obično petnaestak dana od menstruacije i prilikom odnosa na partneru ostaje gust sekret.Ogorčena sam i već dva mjeseca razmišljam kod koga da odem na pregled. Molim vase mišljenje i savjet. Hvala vam. Snjeza Bl, (36)    

Odgovor: Pored doktora, iz pitanja zaključujem da se žalite na gust sekret neugodnog mirisa, i Ešerihiju u cervikalnom brisu. Što se sekreta tiče, ne postoji standardizovana norma, koja bi se mogla primijeniti na sve žene, bilo da govorimo o količini, gustini, ili mirisu. Naprosto, sve ovo varira od slučaja do slučaja, i ono što se nekoj ženi učini oskudno, drugoj bi bilo obilno. Ili, kad je miris u pitanju, ono što je nekome neugodno, nekom drugom je normalno. Sam sekret se nema potrebe liječiti, dok god nema nekih pridruženih simptoma ili znakova, koji upućuju na upalu, poput svraba, crvenila, otoka, žarenja, pečenja, boli… Kako vi ne spominjete ništa od ovoga, zaključujem da neke upale i nema.

Treba napomenuti i to da sekret, osim kad je upala po srijedi, može biti fiziološki pojačan u trudnoći, i sredinom ciklusa, u vrijeme ovulacije. Ovo zadnje bi se moglo odnositi na vas, jer navodite da se pojačava petnaestak dana od početka menstruacije. Bitna stvar je i ta, da ste u proteklo vrijeme često koristili antibiotike, koji su sigurno poremetili vaginalnu floru, pa i to samo može biti uzrok vašim problemima. Vaginalna flora se uspješno uravnotežuje sa probiotičkim preparatima, koji se lako mogu naći na tržištu u raznim oblicima (tablete, vaginalete, kupke).

 Sad, da se vratim na Ešerihiju – vi opisujete bakteriju koja uredno odgovori na terapiju kad god se izoluje (a ne neki rezistentni soj koji je imun na antibiotike), a to je prilično često u zadnje tri godine. Ešerihija koli se kod ljudi uobičajeno nalazi u crijevima, i tu ne daje probleme. Može se počesto naći i u urinu, i tu daje probleme kada se namnoži u većim količinama, kada je treba liječiti. Budući da su urinokultura i brisevi uretre sterilni, ostaje problem sa cervikalnim brisom. Kako nemam dovoljno informacija da bih mogao sa sigurnošću donijeti neki zaključak, mislim da bi na prvom mjestu vi, a potom i vaš partner, trebali naći odgovor na pitanje-kako i zašto se bakterija, koja se uobičajeno nalazi u crijevima, i nakon uspješne terapije antibioticima ponovo nađe u brisu grlića materice, pri urednom nalazu urina?