Da li se baš ovdje oblači đavo?

Put u sred nedođije. Tačnije u pustinji na zapadu Teksasa. A pored puta, ni manje ni više nego, Prada!

Ovaj butik udaljen je 60 kilometara od najbližeg naseljenog mjesta, Marfe.

Butik nazvan “Prada Marfa”, je sa strane okrenute ka putu cio od stakla kroz koje može da se vidi nova kolekcija cipela i tašni. Ali, ono što je interesantno, on kao da nema funkcijonalna vrata kroz koja biste ušli da u njemu nešto pazarite.

Foto: Flickr, Marcus TrimbleFOTO: FLICKR, MARCUS TRIMBLE

Ustvari, ovo nije pravi butik već umjetnički izraz ili instalacija skandinavskih umjetnika Mihaela Elmgrina i Ingara Dragseta.

Iako kompanija Prada nije podržala ovu instalaciju, vlasnica brenda, Miučija Prada, dozvolila je da umjetnici koriste logo ovog brenda, a čak je i sama izabrala komade iz kolekcije jesen/zima 2005. godine, koji će biti izloženi.

Instalaciju je platila njujorška neprofitna organizacija, Art Production Fund u saradnji sa lokalnom galerijom “Ballroom Marfa”, a koštao je 80 hiljada dolara.

Foto: Flickr, panda brandFOTO: FLICKR, PANDA BRAND

Samo nekoliko dana nakon što je postavljen, ovaj butik je i obijen, a sva izložena roba je iz njega odnijeta. Ipak, veoma brzo je i obnovljen, ali ovoga puta sa mnogo tvrđim staklom koje je teže polomiti. Da bi obeshrabrili lopove, umjetnici su sa šest izloženih torbi uklonili kopče, a izložene su samo desne cipele.

Foto: Flickr, Casey McCallisterFOTO: FLICKR, CASEY MCCALLISTER

Uprkos svom trudu, čini se da ovaj butik neće još dugo tu stajati jer je Odjeljenje za transport u Teksasu, ovu instalaciju označio kao nezakonito oglašavanje. Ovo bi moglo da dovede do uklanjanja instalacije, međutim Odjeljenje za transport još uvijek nije donijelo odluku kako će da riješi ovaj problem.

 Izvor: prva.rs