Učesnici druge rafting regate “Banjaluka – Beograd” sa devet čamaca krenuli su juče iz najvećeg grada Srpske, od tvrđave Kastel, na plovidbu dugu 505 kilometara.

Ovu manifestaciju, koja će trajati 18 dana, otvorio je gradonačelnik Slobodan Gavranović, koji je rekao da regata “Banjaluka – Beograd” postaje tradicija grada na Vrbasu.

– Riječ je o manifestaciji dobre volje i ljudi koji se bave sportom, a ima cilj da poveže gradove, narode i države – rekao je Gavranović.

Predsjednik Rafting kluba “Kanjon” Aleksandar Pastir je istakao da je osnovna misija regate da poveže rafting klubove iz Srpske i Srbije.

– Već sada mogu da najavim da ćemo dobiti dva nova rafting kluba u Šamcu i Bijeljini. Osim toga, ovom regatom želimo da skrenemo pažnju javnosti na značaj rafting klubova – rekao je Pastir i dodao da oni imaju posebno veliki značaj prilikom spasavanja iz vode.

– Koliki je značaj naših klubova pokazale su i nedavne poplave koje su zadesile Srpsku, gdje smo učestvovali u spasavanju stanovnika – rekao je Pastir.

Učesnici regate će rijekama Vrbas i Sava proći kroz deset gradova, da bi došli do krajnjeg cilja u Beogradu.

Direktor Turističke organizacije grada Ostoja Barašin je kazao da su regatu podržale sve lokalne zajednice kroz koje će proći, kao i Generalni konzulat Srbije u Banjaluci.

– Ovom manifestacijom nastojimo da produbimo saradnju između Srpske i Srbije – kazao je Barašin.

Ministar trgovine i turizma RS Maida Ibrišagić-Hrstić čestitala je organizatorima na ideji da drugu godinu zaredom realizuju ovu manifestaciju. Ona je učesnicima regate poželjela sreću u idućih 18 dana putovanja rijekama.

– Regatu treba posmatrati kao sponu između dva grada, dvije države, kroz mnogobrojne učesnike i ljubav prema sportu, vodi i prirodi – poručila je Ibrišagić-Hrstić. Otvaranju manifestacije prisustvovali su i ministri u Vladi RS Nada Tešanović i Igor Vidović. Banjalučani su na put ponijeli i dajak čamac, simbol grada na Vrbasu, koji će pokloniti Beogradu.

Organizator manifestacije je Turistička organizacija Banjaluke, u saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda i rafting klubovima “Kanjon” i “Lima” i sve s ciljem promocije, zaštite i očuvanja vodotokova Vrbasa i Save.

Cilj

Uroš Puzović iz Priboja, koji po drugi put učestvuje u ovoj regati, rekao je da je cilj isti kao i prošle godine – da izvesla svih 18 dana.

– Kada je trema u pitanju, priznajem da je ima malo, ali prošle godine je bila puno jača, kao i veće uzbuđenje. Ne plašimo se obilnih kiša koje su najavljene, jer smo prošli sve i svašta – rekao je Puzović.

Izvor: glassrpske.com