U starkama noge ne mogu da se usmrde, a za to su zaslužne dvije rupice za ventilaciju koje su dodate 1932. godine.

Na svake 43 sekunde u svijetu se proda jedan par “starki”, a velika je mogućnost da, dok čitate ovaj članak, na nogama imate upravo ove patike.

Odvažne mlade odbacile su štikle i u brak koračaju u njima, tinejdžeri (ali i oni mladi u srcu) “masakriraju”  ih gaženjem po blatu na festivalima, rokerima su praktički zaštitni znak…

Platnene patike s gumenim đonom s potpisom All Star Converse toliko su jednostavne i svestrane da ih nose svi, bez obzira na godine, pol, materijalni status (iako je njihova cijena posljednjih godina poprilično skočila), stil odjevanja.

1. Gumene cipele
Kompanija se zvala Converse Rubber Shoe Company, te je u svojim počecima pravila gumene čizme i zimske cipele s gumenim đonom. Ponosili su se kvalitetom izrade gume, piše RefinedGuy.

2. All Star
Godine 1917. odlučili su da je vrijeme za prodor na tržište sportskih cipela. Osmislili su cipelu All Star koja je trebala da bude namijenjena ozbiljnim sportistima.

3. Bile su namijenjene fudbalerima
Najpre su tadašnje starke bile namijenjene fudbalerima. U to vrijeme kompaniji Spalding prilično je dobro išlo u proizvodnji patika za košarku pa Converse nije želio da se miješa u taj biznis.

4. Čak Tejlor
Cipelama za košarku nazvao ih je jedan košarkaš. Njegovo ime je Čak Tejlor. Nije igrao u NBA-u niti na koledžu. Bio je običan srednjoškolac zaljubljen u taj sport, ali i u patike Converse All Star. Nakon što je diplomirao trebao mu je posao pa je jednostavno otišao u Converse u Čikagu, rekao im koliko voli starke i izašao kao trgovački putnik koji prodaje Converse. Malo je reći da je bio uspješan. Od grada do grada prodavao je starke i to najviše košarkaškim timovima u srednjim školama i na koledžu i zaslužan je za to što je kompanija dalji marketing odlučila da usmjeri na to da starke prozove “obućom za košarku”. S obzirom na to koliko je učinio za brend, kompanija je odlučila da 1923. njegovo ime staviti na svaki par starki.

5. Ventilacija
U starkama noge ne mogu da se usmrde, a za to su zasluže dvije rupice za ventilaciju koje su dodate 1932. godine.

6. Olimpijske igre
Godine 1936. održana je prva košarkaška utakmica na Olimpijskim igrama, a američka košarkaška reprezentacija na teren je izašla u patikama Converse Chuck Taylor All Stars.

7. Obuća za vojnike
Do 1940-ih starke su postale najpopularnija obuća za košarku, ali i za bilo koju drugu sportsku aktivnost pa ne čudi da su bile zvanična obuća za trening američke vojske tokom Drugog svjetskog rata.

8. Bijeli đon i kapica
U početku su postojale samo potpuno crne starke. Bijele starke našle su se na tržištu 1936. godine, a nakon Drugog svjetskog rata, 1949. godine, dizajniran je model koji danas volimo i poznajemo – s bijelim gumenim đonom i kapicom na prstima. Otad se, zapravo, model nije promijenio.

9. NBA
Posljednji put starke su se našle na parketu NBA utakmice 1979. godine, a za to je zaslužan igrač Tri Rolins koji nije htio da se odvoji od svog para.

10. Proizvodnja
Do 2001. godine proizvodile su se isključivo u Americi, a od tada je proizvodnja prebačena u dijelove svijeta s jeftinijom radnom snagom.

11. Niske starke
Niske starke koje su nazvali “The Oxford Chuck” na police prodavnica dospjele su 1957. godine.

12. Malo boje
Godine 1971. dizajneri u kompaniji odlučili su da je vrijeme da starkama daju malo boje, pa su počeli da stižu modeli u zelenoj, crvenoj…

13. Prodaja
Kompanija je 2003. godine prodata kompaniji Nike. Converse je od 1920-ih pa sve do 1970-ih dominirao tržištem patika u SAD-u, ali tada je konkurentnost opala zbog nedostatka sredstava za ulaganje. Converse je čak i podnio zahtjev za proglašenjem bankrota, a zatim je uslijedila prodaja Nikeu.

Izvor: stil.kurir-info.rs