Izgled vaših šaka može pričati neke jednostavne priče o vama – može pokazivati vašu starost, može značiti da ste proveli životni vijek u teškom radu, ili da trenutno radite naporan posao i da su vam ruke pod stalnim pritiskom.

Pored toga, ruke govore i neke druge stvari o vama – mogu vam ukazati na neke ozbiljne zdravstvene probleme i biti prvo upozorenje da treba da posjetite ljekara. Navodimo nekoliko simptoma koje vaše ruke pokazuju.

Krvotok

Ako su prsti na vašim rukama često u plavim ili sivim nijansama, to može značiti da imate usporen krvotok, koji ne uspijeva da podjednakom brzinom snabdjeva krvlju sve dijelove tijela. Poremećaji krvotoka mogu biti manje ili više ozbiljni, ali za svaki primjećen simptom,  važno je javiti se ljekaru pravovremeno.

Štitna žlijezda

nega ruku Vaše ruke govore o vašem zdravlju

Ako vam se prsti s vremena na vrijeme neobjašnjivo naduju, vrlo je moguće da vam štitna žlijezda ne radi dobro.  Naravno, naduveni prsti mogu značiti i nešto drugo, mnogima se, na primjer, prsti naduju u avionu ili od previše slane hrane. Ipak, ništa ne gubite ako se za svaki slučaj pregledate.

Oboljenja srca i pluća

ruke Vaše ruke govore o vašem zdravlju

Bacite pogled na vrhove svojih prstiju. Ukoliko su prošireniji od ostatka prsta, moguće je da vam srce ili disajni organi ne rade najbolje. Ako vam krvotok uslijed poremećaja na srcu ili plućima ne radi dobro, kiseonik sporije protiče do dijelova tijela. To često može da uzrokuje naduvenost vrhova prstiju.

Anemija

Napravite mali test. Položite lijevu ruku na ravnu površinu, a desnim kažiprstom pritiskajte nokte na položenoj ruci. Pri pritisku prsti postaju bijeli, a roze boja treba da se vrati jako brzo. Ako se roze boja sporije vraća, to može značiti da ste malokrvni. Malokrvnost možete izliječiti pravilnom ishranom, crveniom mesom i unosom dosta gvožđa u organizam, ali za svaki slučaj, posjetite i ljekara.

Izvor: wannabemagazine.com