zolaakSvake srijede na Vaša pitanja odgovara stručnjak – ljekar Aleksandar Zolak, zaposlen na UB Klinički centar Banja Luka, na odjelu Konzervativne ginekologije. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom, ali je neophodno da navedete godinu rođenja.

Pitanja šaljite na e-mail adresu  redakcija@banjalucanke.com

1. Problemi sa izostankom menstruacije

Pitanje: Imam 38 godina, a unazad osam god.imam problema sa izostankom menstruacije. Na samom pocetku doktori su to vodili kao amenoreu a danas kao menopazu. Izazivali su mi menstruaciju,uzimala sam Diane 35. Zadnjih nekoliko papa testiranja,papa je III A.  Na kolposkopiji utvrdili su da je endometrij jako tanak ,pa zbog suhoce i odnosi su jako bolni,drugacije receno nemoguci. Trenutno stavljam Ovestin po preporuci ljekara. Moje pitanje je postoji li terapija da bi se ublazile moje tegobe,jer do sada nista nije urodilo plodom. Rodila sam dvoje djece i nisam imala abortusa. Ljiljana (38)

Odgovor: Iz ovoga što ste napisali, vidim da jedino imate problem sa suhoćom vagine, i posljedično bolnim odnosima. Papa III A zahtijeva samo periodično praćenje, budući da ste uradili kolposkopiju koja nije pokazala ništa sumnjivo. Kolposkopijom se pregleda grlić materice, i ne može se vidjeti endometrij. Pretpostavljam da je tanak endometrij viđen pri UZV pregledu, i da se niste najbolje razumjeli sa doktorom. Tanak endometrij je očekivan nalaz u vašem slučaju, s obzirom na niske nivoe estrogena u organizmu, koji su posljedica prestanka funkcionisanja jajnika. Takvo stanje treba tretirati kao menopauzu, i uključiti supstitucionu terapiju, što vi na neki način i radite sa Ovestinom. Problem je vjerovatno zbog toga što ne dobijate adekvatnu količinu estrogena, pa bi to trebalo korigovati. Sa korekcijom nivoa estrogena u organizmu riješili bi se i mnogi potencijalni problemi koji dolaze sa menopauzom. Na tržištu ima dosta preparata za ovu namjenu, različitih doza, i različitih načina aplikacije ( oralno, vaginalno, nazalno, flasteri), te mislim da ćete uspjeti naći onaj koji vam najbolje odgovara. Uz estrogen, potrebno je i da unosite i progesteron, bilo posebno, bilo u kombinovanim preparatima, da bi se izbalansiralo dejstvo estrogena. U slučaju da terapijom postignete optimalan nivo estrogena u krvi, a problem sa suhoćom vagine pri odnosima ostane, isti ćete lako riješiti nekim od lubrikanata, kojih takođe ima dosta na tržištu.

2. Moguća trudnoća

Pitanje: Zdravo! Ja sam godiste 1984. i imam jedno pitanje: Imala sam skoro sve simptome za trudnoću i mislila sam da sam zatrudnila, al’ na kraju sam dobila menstruaciju tri dana prije nego sto sam trebala 🙁 Postoji li i mala mogućnost da se može ostati trudna (to jako želim), a da dobiješ mensstruaciju normalno? Hvala puno na odgovoru. Jaca  (30)

Odgovor: Ne treba se previše oslanjati na simptome, jer se oni ne smatraju čak ni nesigurnim znacima trudnoće. Danas ima nekoliko načina za sigurnije dijagnostikovanje trudnoće, poput testova koji se mogu naći u apotekama, ali je preporuka (pošto se radi o ranoj trudnoći) da se izvadi krv i uradi nalaz beta HCG. Na ovaj način se odmah može znati da li postoji, ili je postojala trudnoća. Što se krvarenja tiče, moguće su pojave u toku trudnoće, mada ona po trajanju i obilnosti nisu takva kao kada je u pitanju regularno menstrualno krvarenje- dosta su slabija i kraće traju. U svakom slučaju bi se trebali javiti ginekologu, kako da se ustanovi da li trudnoća postoji ili ne, tako i da se obrati potrebna pažnja na uzroke krvarenja, ako je ista prisutna.

3.  Problemi sa vaginalnim usminama

Pitanje: Pozdravljam Doktore Zolak! Pročitala sam na netu da odgovarate na naše nedoumice i one koje nam je nezgodno reći.. Naime, imam problem da su mi male usmine izdužene i tamne pa mi ružno vire i strče. Nije mi toliki problem sto je to ružno estetski već sto mi se lijepi za gaće i boli prilikom hodanja, a posebno na treningu  (treniram judo). Čak se i bojim odnosa jer mi se „to moje tamo dole“ uopšte ne svidja. Da li se to riješava operacijom i da li se to radi u Banjaluci i da li je cijena pristupačna? Ne znam kako ću da ce izborim sa ovim jer mi stvarno smeta i ruši samopouzdanje a takodje s mamom ne mogu o tome jer je nerazumna sto se toga tiče… Idem u osnovnu školu, dajte mi savjet i odgovorite mi..  Hvala! V.K.

Odgovor: Problem koji vi mislite da imate nije zaista i problem sa medicinske, tj. zdravstvene tačke gledišta, i nisam siguran da je vrijeme da se o njemu raspravlja, budući da ste, kako navodite, još uvijek u osnovnoj školi. Veličina i prebojenost malih usana varira od žene do žene, i to što se vama „ ne sviđa“ drugoj ženi ne bi predstavljalo nikakav problem. Kako pored estetskog navodite i neke funkcionalne poteškoće, može se razmišljati o korektivnoj operaciji u smislu smanjenja veličine usana. Operacije te vrste rade ginekolozi i plastični hirurzi, i rade se u Banjaluci, dok je o cijenama nezahvalno govoriti, jer ne mogu znati šta neko smatra pristupačnim. Treba spomenuti i to da za bilo kakav operativni zahvat na maloljetnim licima je potrebna saglasnost roditelja ili staratelja. Da zaključim, mislim da do punoljetstva imate još dosta  vremena da razmislite o svemu, pa da onda donesete odluku (što preporučujem), ili da u međuvremnu uvjerite „nerazumnu“ mamu ( i tatu) u neophodnost operacije.