Ukoliko volite da nosite zatvorenu obuću na bosu nogu, očekujte gljivične infekcije vrlo uskoro, dok će svakodnevno nošenje cipela sa visokom potpeticom vjerovatno dovesti do potrebe za ortopedom.

Ljudi često stiču određene navike koje se čine potpuno bezazlenim, čak šta više, komfornim. Ali, te navike su veoma često loše po zdravlje, a da i ne znamo zašto.

Na primjer, veliki broj osoba jedva čeka da se dočepa japanki preko ljeta, jer nema ljepšeg osjećaja od bosih stopala po velikoj vrućini. Ali, slaba potpora koju njihov đon pruža veoma loše utiče na zdravlje stopala i može da vodi do deformiteta i bolova.

Evo 7 navika koje vjerovatno smatrate bezazlenim, a zapravo uništavaju stopala bez mogućnosti popravljanja štete!

1. Volite da trčite i vježbate bosi

Trend bosonogog trčanja ili u patikama sa minimalnom petom i potporom mogao bi da našteti osobama kojima je ona potrebna, jer vježbaju cio život u sportskoj obući, koja je anatomski prilagođena tim naporima.

U stopalima se krije 38 različitih mišića, koji čine otprilike četvrtinu svih mišića u ljudskom tijelu. Ako ih ne trenirate redovno i na pravilan način, neka vas ne iznenade bolovi u ovom dijelu tijela. Odgovarajuća obuća vrlo je važna i ako patite od spuštenih stopala.

2. Izbjegavate nošenje čarapa

Ako ste ljubitelj nošenja zatvorene obuće na golo stopalo, velika je vjerovatnoća da ćete imati problema s gljivičnim oboljenjima. Gljivice obožavaju vlažna i tamna mjesta poput jesenjih gležnjača i čizmica. Uz to, rado se zadržavaju na takvim mjestima, pa ako preferirate stopalo bez čarapa, izlažete se neprestanoj opasnosti od zaraze.

Izbjegavajte pomenute opasnosti i stalno nosite čarape – po mogućstvu one od prirodnih materijala!

3. Obožavate štikle

Povremeno nošenje visokih potpetica neće naškoditi zdravlju vaših stopala – ali, ako ih nosite cio dan i svaki dan, pripremite se za ozbiljne probleme. Najveći broj problema odnosiće se na prste koji su stalno izloženi pritisku vaše težine, pa nerijetko zahtjevaju i pomoć ortopedskih hirurga.

4. Zaboravljate na redovnu zamijenu patika za trčanje

Mislite da udoban i iznošen par patika zlata vrijedi? Razmislite malo bolje. Nakon nekog vremena, đonovi na patikama se izližu, model se širi i gubi svoju funkciju odgovarajuće stabilizacije zglobova pod pritiskom vježbe i tijela.

Patike bi trebalo da zamijenite novim parom nakon četiri do šest mjeseci, u zavisnosti od kvaliteta modela i intenziteta i učestalosti vježbanja.

5. Nestrpljivi ste

Jeste li osoba koja želi da postigne mnogo toga u kratkom roku? Ako se prihvatite zahtjevnog sporta poput trčanja, ta karakteristika bi mogla da vam oteža život, odnosno izazove povrede zglobova i stopala.

Najbolje je potražiti pomoć stručnjaka prije nego što se upustite u bilo kakav tip intenzivnog vježbanja ili treniranja, kako biste saznali sve zdravstvene zamke.

6. Ne skidate japanke

Japanke su opasan komad obuće. Da, dobro ste pročitali – opasan. Na plaži ih rado nosimo jer omogućavaju brzo obuvanje i izuvanje, ali često nošenje moglo bi da izazove značajne povrede stopala i prstiju.

S obzirom na to da ne pružaju nikakvu potporu vašim zglobovima, a stopala sputavaju sa tek malo plastike ili kože, izlažu vas realnoj opasnosti od klizanja i padanja!

7. Stalno nosite baletanke

Ni preterano nošenje baletanki nije dobro za vaše noge, naročito ako patite od ravnih tabana. Ravan đon bez anatomskog uloška ne pruža potporu koja je stopalu potrebna, pa nošenje ovakve obuće dovodi do bola u petama i središnjem mekanom dijelu sa donje strane stopala.

Izvor: stil.kurir-info.rs