Bez obzira da li želite da poboljšate kondiciju, zdravlje ili finansije, ili ipak jednostavno želite da čuvate prirodu, vožnja bicikla je jedna od najboljih odluka koje možete donijeti.

Evo nekoliko razloga da sjednete na svog dvotočkaša…

BIĆETE U FORMI

Vožnja bicikla je jedna od najprijatnijih i najzdravijih aerobnih aktivnosti, koja ako se redovno primjenjuje, značajno umanjuju rizik od dobijanja viška kilograma. Mnogi ljudi koji žele da smršaju smatraju da je trčanje najbolji način da se to postigne, međutim vožnja bicikla je puno efikasnija i zdravija, naročito zbog činjenice da štedi koljena i jer se smanjuje rizik od povrede ligamenata, a potrošnja kalorija je skoro ista.

PODSTIČE RAD SRCA I PLUĆA

Istraživanja su pokazala da osobe koje voze bicikl koriste deset puta više kiseonika od onih koji sede ispred televizora tokom istog perioda. Redovna vožnja bicikla će vam pomoći da ojačate kardiovaskularni sistem, omogućavajući na ovaj način srcu i grudima da rade efikasnije, uz brže iskorišćavanje kiseonika kada je potrebno.

OSMIJEH NA VAŠEM LICU

Čak i ako se osjećate loše i pod stresom ste, poslije nekoliko pređenih kilometara sa vašim biciklom, vaše će se raspoloženje znatno popraviti. Fizička aktivnost oslobađa endrofin koji pomaže u borbi protiv stresa i čini vas srećnijim. Naročito ako birate da vozite bicikl negdje u prirodi ili pored rijeke, u društvu partnera ili prijatelja, na kraju dana sigurno nećete moći da skinute osmijeh sa lica.

Izvor: menshealth.rs