Kesten igra veliku ulogu u kulinarstvu, ali i medicini! Kakve to “radosti” krije ovaj orašasti plod?

Kestenovo drvo je samotnjak i lako uspjeva tamo gdje druge voćke teško opstaju. Veoma je kvalitetno, cijenjeno i dugovječno, može potrajati i do 500 godina. Najstarije drvo kestena na svijetu, zvano “Sto konja“, svoje mjesto pronašlo je na planini Etna i vjeruje se da je staro između 2000 i 4000 godina. Kesten najviše raste u području južne Evrope i Sredozemlja. Divlji kesten je Karakterističan za jug Balkana, i diči se nazivom “balkanski ljepotan“.

    kesten

Antropolozi tvrde da je pitomi kesten prvo što je čovjek jeo. U prošlosti su ga, kao i mi danas, jeli pečenog i kuvanog, a od mljevenog kestena pravili su napitak koji je služio kao zamijena za kafu. Od meda kestena pripremali su medenu rakiju. Jedna legenda čak ističe da je grčka vojska preživljavala na kestenju tokom povlačenja iz Male Azije 401. godine stare ere. 

Glavni sastojak kestena je skrob (oko 44 %), i ima ga dvostruko više nego u krompiru, te je u Kini, Japanu i južnoj Evropi jedna od važnijih namirnica. Nerijetko se koristi i u obliku brašna za hljeb zbog čega je dobio nadimak “Stablo hljeba“. Uopšte uzev, pitomi kesten je važan i neobičan sastojak u kulinarskoj “umjetnosti”.

   kesten

Ovi orašasti plodovi u sebi nemaju gluten, a sadrže minerale, vitamine A i C, kao i vitamine B grupe. Obiluje kalijumom i fosforom, ali su se tu “ušuškali” i kalcijum, magnezijum, sumpor, hlor, gvožđe, bakar i mangan. Plod štiti debela kora, pa prilikom kuvanja ne propadaju hranljive vrijednosti.

Kesten odlikuje visoka energetska vrijednost i niz blagotvornih dejstava, zbog čega se preporučuje djeci, sportistima, trudnicama i starijim osobama. Veliki je izvor mononezasićenih masti poput oleinske i palmitinske kiseline. Mononezasićene masti štite zdravlje kardiovaskularnog sistema i pomažu u snižavanju nivoa holesterola. 

Divilji kesten izdašno se koristi u narodnoj medicini: za liječenje proširenih vena i kožnih bolesti, njegovanje kose i kože, jačanje organizma, protiv pojave groznice, za sanaciju opekotina od suinčanja, protiv pjega na licu…

Dok šetate gradom, uživajući u predivnom mirisu i ukusu pečenog kestenja, koji je neizbježan u ovim hladnim danima, sjetite se zahvalnih svojstava ovog neobičnog ploda!

   kesten

Izvor: onaportal.com