Szolaakvake srijede na Vaša pitanja odgovara stručnjak – ljekar Aleksandar Zolak, zaposlen na UB Klinički centar Banja Luka, na odjelu Konzervativne ginekologije. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom, ali je neophodno da navedete godinu rođenja.

Pitanja šaljite na e-mail adresu  redakcija@banjalucanke.com

1. Virusne bradavice

Pitanje: Poštovani, prije otprilike tri mjeseca uočila sam virusne bradavice u predjelu vagine. Tretirali smo ih specijalnim kapima iz apoteke i one su se smanjile za 80%. Prvi ginekolog nije bio siguran da su to zaista virusne bradavice jer nisu rasle i množile se, drugi koji je aplicirao kapi na njih isto tako. Trebala sam uraditi test na HPV koji je nemoguće uraditi na Paprikovcu jer po izjavi medicinske sestre: “dolazi svake prestupne godine”. Zašto je to tako ako se zna rizik od pomenutog virusa? Gdje bi mogla da potražim pomoć? Molim Vas da mi date savjet jer su se ponovo pojavile (tj. iste su se obnovile, bez umnožavanja). Maja (37)

Odgovor: Genitalne bradavice, ili kondilomi su dosta česti, iz razloga što je većina odraslih, seksualno aktivnih osoba inficirano HPV virusom. Razlika je samo u tome što se bradavice kod nekih pojave, a kod nekih ne. Ključni faktor ovdje, kao i kod većine patoloških stanja, je odbrambeni mehanizam koji svako od nas ima. Kod onih koji imaju dobar imuni sistem bradavice se neće pojaviti, ili ako se pojave, pojaviće se u blažem obliku- biće manje, malobrojnije, i neće se brzo širiti. Da bi se organizam sam izborio sa infekcijom potrebno je određeno vrijeme, od šest mjeseci, pa do dvije godine.  Pod ovim izborio, misli se na prevođenje infekcije iz manifestnog stanja (vidljive bradavice), u latentno stanje, tj. virusi će i dalje biti prisutni u organizmu, ali neće davati patološke promjene koje se mogu detektovati. Sličnu situaciju imamo sa herpesom oko i u ustima, i nekim drugim lokalizacijama, za koje znamo da se javljaju u slučajevima stresa, prehlade, iscrpljenosti. U ovim stanjima, kada imamo vidljive bradavice, potrebno je pomoći organizmu da suzbije infekciju, i da se ona prevede u pomenuto latentno stanje. To se može postići kremama i mastima, poput Aldare, ali je taj vid liječenja dugotrajniji, i daje slabije rezultate. Ono što se praktikuje je mehaničko uklanjanje bradavica, bilo smrzavanjem, spaljivanjem, bilo  isijecanjem ako su veće i slivene. Nakon ovoga se može koristiti krema preventivno, mada se to rijetko preporučuje, uzimajući u obzir dobre rezultate samog zahvata. HPV tipizacija se radi da bi se ustanovilo o kojim tipovima virusa se radi, jer neki od njih izazivaju prekancerozne promjene na grliću materice, pa i karcinom nakon nekog vremenskog perioda. Budući da i samo izolovanje tih tipova virusa za sobom ne povlači nikakav tretman, nego samo češće kontrole, nije pretjerano za brigu i ako niste uradili tipizaciju, dok god idete redovno na ginekološke preglede.

2. Mikrocistični jajnici i pojačano bijelo pranje

Pitanje: Poštovani, bila sam na ginekološkom pregledu i doktorica mi je rekla da su mi jajnici mikrocistični, šta to zapravo znači?? I još jedno pitanje, trenutno imam pojačano bijelo pranje i neugodnog je mirisa, da li da se obratim doktorici ili postoji nesto sto se može uzeti i bez posjete ljekaru? Srdačan pozdrav. Gordana J. (24)

Odgovor: Mikrocistični jajnici predstavljaju samo termin koji opisuje građu jajnika pri UZV pregledu, i znači da jajnici imaju veći broj folikula u ranoj fazi razvoja nego što je to uobičajeno. Otprilike svaka 4-5 žena ima takvu građu jajnika, i to im ne zadaje nikakve probleme. Ako nemate nekih znakova koji upućuju na poremećenu hormonsku ravnotežu (prekomjerna težina, pojačana maljavost, masna koža, neredovne menstruacije, poteškoće sa ostajanjem u drugom stanju), radi se samo o varijaciji građe jajnika, i nema potrebe da se dalje brinete oko toga. U slučaju da imate nešto od gore pomenutog, vjerovatno se radi o policističnim jajnicima, koji zahtijevaju dalje pretrage i liječenje. Što se sekreta tiče, ako vi smatrate da je nešto neuobičajeno po srijedi, što govori u prilog neke infekcije, trebate otići na pregled i uzimanje brisa, kako bi se ciljanom terapijom infekcija izliječila. Ono što možete sami uzimati su probiotički preparati, ili probati neke od alternativnih, neškodljivih metoda o kojima je prije već bilo riječi.

3. Višemjesečni menstrualni problemi

Pitanje: Poštovani dr Zolak imam jedan, nazovimo ga, problem. Radila sam kompletan ginekološki pregled prije osam mjeseci i sve je tada bilo u redu, osim što imam ranicu ali mi je dr rekao da to nije ništa strašno. U posljednjih šest mjeseci mi se dešava, kada treba da dobijem menstruaciju, da mi se 3-4 dana samo po malo pojavi krvi i tek peti dan krene konkretno krvarenje. Inače, ciklus mi je uvijek redovan, a sada mi se to dešava  i ne znam zbog čega mi toliko treba da otpočne ciklus?! Unaprijed hvala na odgovoru! Željka (30)

Odgovor: Za tzv. ranicu postoje dva rješenja, jer takve promjene u pravilu nisu ozbiljnije prirode. Prvi je da se redovno prati, da ne bi prerasla u nešto ozbiljnije, a drugo da se odmah ukloni, npr. smrzavanjem. Što se pitanja tiče, smatram da trebate otići na pregled, kako bi se ustanovilo da je sve u redu, i da se nije pojavilo nešto u međuvremenu ( cista na jajniku, polip na endometriju i sl.), što može da promijeni  uobičajeni menstrualni ciklus. Ako na pregledu bude sve u redu, i ako nema nekih drugih znakova i simptoma, onda se vjerovatno radi o manjem, prolaznom hormonskom disbalansu, koji će se poslije nekog vremena uravnotežiti.