Svakodnevno se konzumira širom svijeta, o njoj se mogu čuti oprečne informacije – od zdrava je, do savjeta za potpuno izbjegavanje, može koštati 50 dinara, dok za specijalnu “Black Ivory” treba izdvojiti čak 50 dolara za jednu šoljicu. Čudesni napitak od kog će “djeci porasti rep”, a zove se kafa.

Prapostojbina tog pića nalazi se u Africi, dok je u Evropu i svijet stigla preko Arabije. Neki podaci govore da je kafa porijeklom iz današnje jugozapadne etiopske provincije Kaffe, koja se nalazi jugozapadno od Adis Abebe, južno od jezera Tana.

Međutim, sam naziv ne potiče od pomenute provincije, jer se tamo ta biljka naziva “bun”, već od arapske imenice “qahwe” čime se imenuje svako piće, biljni napitak, pa čak i vino.

Arapska imenica “qahwa” izgovara se kao “kafa”, pa je vremenom postala identifikacija samo za napitak od biljke “bun”. To je napitak koji se priprema kuvanjem prženih sjemenki biljke kafe, najčešće u vodi ili mlijeku i obično se služi topao.

Ovo piće je veoma popularno u mnogim zemljama svijeta, posebno u jutarnjim satima pošto kratko nakon konzumacije dolazi do blage nervne stimulacije što pojačava budnost, uzrokuje osjećaj toplote, nesanicu, ubrzani rad srca…

Međutim, u većim količinama kafa uzrokuje uzbuđenost, psihički nemir, lupanje i preskakanje srca i nesanicu, pa povećava rizik od srčanog udara, u trudnoći utiče na proizvodnju hormona kortizola i adrenalina što može da uzrokuje spontani pobačaj.

U elektronskim medijima može se sve saznati sve o ovom piću, urađene su i brojne naučne studije, ali i zanimljivosti koje ga odlikuju.

Tako u studiji objavljenoj u časopisu Mayo Clinic Proceedings naučnici tvrde da mlađi od 55 godina, koji piju više od 28 šoljica kafe nedjeljno što je četiri šoljice na dan imaju čak 56 odsto povećan rizik od smrti.

“Studija je pokazala da je sigurno piti jednu do tri šoljice kafe na dan”, kaže jedna od saradnica na studiji Suemei Sui.

Izvor: prva.rs