U Banjaluci je otvorena standardna dozimetrijska laboratorija, vrijednosti 800.000 evra, koja će omogućiti da poslije 23 godine bude ispitano više od dvije hiljade instrumenata koji zrače u BiH.

Ovaj projekat realizovali su Vlada i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske zajedno sa Institutom za metrologiju BiH, čiji je sastavni dio novootvorena dozimetrijska laboratorija.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Nedeljko Milaković rekao je novinarima da je Evropska komisija za realizacija projekta donirala 500.000 evra, a BiH 300.000 evra.

On je istakao da je značaj laboratorije u tome što se obezbjeđuje kalibracija instrumenata koji služe za zaštitu od zračenja i podiže nivo zaštite svih koji koriste jonizujuća zračenja u svakodnevnom radu.

Milaković je napomenuo da je Vlada kupila prostor u kojem je smještena laboratorija. Riječ je o prostoru u jednom od nekadašnjih preduzeća “Rudi Čajavec” u kojem su do 1992. godine obavljani poslovi kalibracije za područje bivše Jugoslavije.

Direktor Instituta za metrologiju BiH Zijad Čemić rekao je da će ova laboratorija omogućiti da više od dvije hiljade instrumenata koji zrače u BiH bude ispitano, verifikovano, kalibrisano i da na njih bude stavljena oznaka o ispravnosti nadležne laboratorije.

“To vraća povjerenje u funkciju instrumenta, što je i najbitnije. Osim toga postaćemo dio međunarodne infrastrukture ovog tipa laboratorija”, naveo je Čemić.

Izor: Srna