Ako ste stali na jednom broju i ma koliko se trudili nikako ne možete da skinete tih nekoliko kilograma viška, evo kako ih se napokon možete u potpunosti riješiti.

Na početku dijete kilogrami padaju bez problema, no kad dođete do određene brojke na vagi, oni kao da magično stanu i tu se zacementiraju. Slijedite ova upustva i zauvijek se oprostite s njima…

1. Pojačajte vježbanje

Ako već duže vrijeme vježbate i imate svoju rutinu koje se držite, vaše se tijelo vjerovatno naviklo na takav raspored. Pomjerite svoje granice tako što ćete pojačati intenzitet vježbi i postaviti novi izazov pred svoje mišiće.

Vježbajte duže ili intenzivnije, povećajte težinu tegova, izvodite više setova vježbi ili jednostavno u jednom danu odradite dupli trening.

2. Prepustite se vlaknima

Budući da vam metobalizam vjerovatno radi djelotvorno, konzumirajte više vlaknastih namirnica koje tijelo treba duže da probavlja, jer tad automatski troši i više energije na njihovu razgradnju.

Voće, povrće, cjelovite žitarice, orašasti plodovi i mahunarke su dobra opcija, ali usredsredite se radije na one namirnice s najvišim udjelom vlakana.

3. Uživajte u ovoj hrani

Neravnoteža u probavnom traktu direktno je povezana sa debljanjem. Zato, kako biste povratiti balans između crijevne bakterije, pijte jogurt (ako ne smijete da jedete mliječne proizvode, odaberite onaj od soje ili kokosovog mlijeka).

Nedostatak kalcijuma i D vitamina će vam otežati gubitak kilograma, pa obavezno pripazite da jedete mliječne proizvode i voće i povrće bogato kalcijumom, kao i namirnice bogate D vitaminom. Omega-3 masne kiseline su takođe značajne za zdrav metabolizam, pa uključite u prehranu ribu, jaja, orahe, te sjemenke čia i lana.

4. Naspavajte se

Nedostatak sna (manje od šest sati) može smanjiti količini leptina – hormona koji stvara osjećaj sitosti, a paralelno se povećava grelin – hormon gladi. Istraživanja pokazuju da osjećaj umora koji se javlja kod neispavanosti podstiče povećan unos kalorija, pa malaksali, umorni ljudi u prosjeku konzumiraju 549 kalorija više, bez da to uopšte i primjete.

Zabušavanje sa spavanjem takođe će usporiti vaš metabolizam, te ćete stoga potrošiti 20% manje kalorija dnevno, nego kad ste odmorni i naspavani.

5. Smanjite koktele

Alkoholnim pićima ne samo da unosite prazne kalorije, nego se i, zato što se vaše tijelo dodatno trudi da izbaci toksine iz organizma, smanjuje proizvodnja glukoze, potrebne za održavanje normalnog nivoa šećera u krvi, pa se zauzvrat usporava vaš metabolizam.

Da ne spominjemo da ćete vjerovatno pod uticajem alkohola lakše pristati na još jednu rundu ili dvije. Radije pijte vodu ili naručite svemogući pomagač metabolizma – zeleni čaj.

Izvor: prva.rs