Zašto se celulit javlja u trudnoći, kako ga sprečiti…

1. Šta je celulit?

Celulit se sastoji od masti, toksina i vode, koji se skupljaju ispod kože stvarajući grudvice koje imaju izgled pomorandžine kore. Mnogo češće se javlja kod žena, mada se može javiti i kod muškaraca, najčešće u predjelu butina, kukova, zadnjice, gdje je veća koncentracija masnih naslaga.

2. Zašto se celulit javlja u trudnoći?

Celulit se javlja zbog nedovoljno kretanja, nepravilne ishrane (povećan unos masti i ugljenih hidrata), stresa, a u trudnoći i zbog toga što u tom periodu dolazi do hormonskih promjena, ali i zbog pojačanog lučenja adrenalina.

Obično žene i prije nego što ostanu u drugom stanju imaju problem sa celulitom, ali s obzirom na to da je u ovom periodu neminovno da se ugojite i masne naslage će se povećati, pa će izgled pomorandžine kore biti vidljiviji.

3. Da li je celulit opasan za trudnicu ili bebu?

Pored raznih tumačenja, ne postoje dokazi da celulit može da vam ugrozi zdravlje, jer su to mjesta na tijelu gdje se samo talože masti, i svaka žena je suočena sa tim. Međutim, žene se zbog celulita često osjećaju nesigurno, pa je to glavni razlog zašto žele što prije da ga se riješe.

Budite spremne na to da će vas ove promjene na vašem tijelu pratiti tokom čitave trudnoće ali i nakon porođaja.

4. Može li se spriječiti celulit tokom trudnoće?

Iako, postoje razne metode za uklanjanje celulita koje možete da koristite tek kada prestanete sa dojenjem, ukoliko prije trudnoće niste imale ovaj problem, najbolje je pridržavati se nekoliko osnovnih pravila, kako se ne bi ni pojavio :

•    Ishrana je naravno najvažnija stvar. Izbjegavajte unos zasićenih masti i šećera. Vjerovatno ćete žarko željeti da pojedete veliko parče čokoladne torte i misliti kako vam se od jednog parčeta ne može ništa desiti, ali da biste ostvarili svoj cilj trebate biti doslijedni i izabrati zdravu alternativu.
•    Detoksikacija igra važnu ulogu u oslobađanju tijela od toksina koji su jedni od uzročnika nastanka celulita. U tu svrhu najbolje je konzumirati dosta voća, povrća i vode, a izbjegavati hranu koja sadrži aditive, so, vještačke zaslađivače, kofein i alkohol, koji se svakako ne preporučuje tokom trudnoće.
•    Vježbanje je veoma korisno. Naravno za način vježbanja se odlučite na osnovu razgovora sa ljekarom, koji će vam ukazati na to koliko i koje vježbe su bezbjedne za vas i vašu bebu. U krajnjem slučaju i šetnja može biti od koristi.
•    Masaža se ne preporučuje za sve dijelove tijela. Ukoliko tokom trudnoće želite da idete na anticelulit masažu ograničite se na noge i ruke, a stomak nikako ne treba masirati. Takođe, uvijek tražite osobe koje su obučene za masiranje trudnica.
•    Relaksacija je veoma važna za buduće majke, jer i stres može da bude jedan od razloga za nastanak celulita. Opuštajte se i slušajte muziku koja vam prija kada god za to imate vremena, ili neka to bude vaš ritual pred spavanje. Ovo opuštanje mišića i cijelog tijela prijaće i vama i vašoj bebi.

5. Da li tokom trudnoće smijem da koristim kreme protiv celulita?

Anticelulit kreme trebalo bi izbjegavati dok ste u drugom stanju ali i kasnije dok dojite, jer se preko kože brojni štetni sastojci koji se nalaze u ovim preparatima apsorbuju u krvotok. Dobra vijest je što se i pravilnom ishranom i umjerenim vježbanjem celulit može redukovati.

Takođe, možete sami veoma jednostavno da napravite preparat od običnog gela za tuširanje i krupnije samljevene kafe. Ovaj preparat tokom tuširanja nanesite na kritična mjesta, masirajte lufa rukavicom i isperite.

6. Da li su tokom trudnoće dozvoljeni kozmetički tretmani za uklanjanje celulita?

Dok ste u drugom stanju i dok god dojite izbjegavajte kozmetičke tretmane koji uklanjaju celulit (mezoterapija, laser, masaža stomaka). Takođe, treba biti oprezan i sa kremama i preparatima koji sadrže sastojke koji mogu biti opasni za trudnice.