Szolaakvake srijede na Vaša pitanja odgovara stručnjak – ljekar Aleksandar Zolak, zaposlen na UB Klinički centar Banja Luka, na odjelu Konzervativne ginekologije. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom, ali je neophodno da navedete godinu rođenja.

Pitanja šaljite na e-mail adresu  redakcija@banjalucanke.com

 

1. Policististični jajnici i odstranjivanje vodenih cista

Pitanje: Kao i svaka žena/djevoljka koja vodi računa o sebi i svom zdravlju, idem na redovnu kontrolu kod ginekologa, i zadnjom kontrolom mi je saopšteno da imam policistične jajnike. S obzirom da se do tada nisam susretala sa tim, pitala sam da mi objasni šta je to, i doktorka mi je rekla da su to male vodene ciste, koje tada nisu bile velike, ali da vremenom one rastu i proširuju se i da je tim teže kasnije da se dodje do trudnoće. I naravno, prepala sam se, te sam pitala kako se mogu riješiti tih cista, a  doktorka mi je rekla da se njih mogu riješiti trudnoćom. I da, što prije to bolje za mene da zatrudnim. Pošto još ne planiram da ostanem u drugom stanju, zanima me da li postoji neki drugi način da se riješe te ciste. Hvala lijepo na saslušanju mog problema, a i još ljepša hvala kada mi odgovorite. TAMARA (22)

Odgovor: Popriličan broj žena ima policistične jajnike, i to ne mora da bude ništa ozbiljno, jer predstavlja samo varijaciju građe jajnika. Mikrocistična i policistična građa jajnika su ultrazvučni termini, a da li će nekad preći u nešto ozbiljnije, poput PCOS, se ne može znati. Tu preporuku za trudnoću treba uzeti sa rezervom – prvo zato što sumnjam da neko baš može odlučiti da dobije dijete kada mu se kaže, a drugo zato što i ako se razvije PCO sindrom, to ne znači i definitivan infertilitet. Na PCOS upućuju i znakovi, koje vi niste naveli u pitanju, poput neredovnih menstruacija, pojačane maljavosti i akni. Da biste bili sigurniji o čemu se radi, potrebno je uraditi UZV pregled (izmjeriti volumen jajnika i broj folikula) i hormonski status, ali i provjeriti šećer u krvi i inzulin, jer se inzulinska rezistencija sve češće sreće kod žena koje imaju PCOS.

2. Povećan sekret u trudnoći

Pitanje: Dobar dan. Ja sam trudna, u 7. mjesecu sam i imam povećan sekret i ginekolog mi je dao vaginalete Macmirror i čim sam prestala da ih koristim opet je počeo da mi curi sekret? A. (23)

Odgovor: Pojačan sekret kao takav se ne liječi, jer nema potrebe liječiti nešto antibioticima ako nema infekcije. Ovo se može smatrati pravilom, pogotovo u trudnoći, kada je stanje u organizmu žene izmijenjeno, sa zadržavanjem tečnosti i povećanim protokom krvi u genitalnim organima. Ako nema znakova infekcije (svrab, bol, pečenje, žarenje, neugodan miris), i ako nije izolovan neki uzročnik u vaginalnom ili cervikalnom brisu, nema potrebe za terapijom. Sama količina sekreta će se vratiti u normalu poslije poroda, kao što to biva u najvećem broju slučajeva.

 3. Neprijatan miris tokom seksualnog odnosa

Pitanje: Pozdrav! Kada imam seksualni odnos, osjeti mi se ponekad neprijatan miris. Šta mi preporučujete? Dejana (30)

Odgovor:  Nedovoljno je informacija da bi se mogao dati neki konkretniji odgovor na ovo pitanje. Količina, gustina, miris i izgled variraju od slučaja do slučaja, i od faze menstrualnog ciklusa. Pored toga, na sekret utiče i stil života, neke životne navike, prehrambene, higijena, odjeća, donji veš… Trebali biste odraditi vaginalni i cervikalni bris, da se ustanovi da li je, ili nije, u pitanju neka skrivena infekcija. Preporuka je i da nadjete neki probiotički preparat za intimnu njegu, da bi se slični problemi preduprijedili i sveli na najmanju moguću mjeru.