Većina nas je sklona tome da se probudi u zadnji čas, na brzinu popije šolju kafe i trčeći ode na posao. Otkrivamo vam zašto je to pogrešno i što biste trebali učiniti kako bi vam dan bio radostan i produktivan.

1. Budite se u mraku

Iskačete iz kreveta, odlazite pod tuš, potom trčite na posao i jedva da ugledate svjetlost dana sve do ručka. Stručnjaci tvrde kako nedostatak jutarnjih sunčevih zraka pravi zbrku s indeksom vaše tjelesne mase, pa su osobe koje tek oko podneva ugledaju sunce deblje od onih koje to učine već ujutro. Izlaganje dnevnoj svjetlosti 20 do 30 minuta tokom jutra, pomoći će vam da regulirate razinu energije, apetit i metabolizam. Podignite rolete, otvorite prozor i uživajte u suncu.

2. Ne pijete dovoljno vode

Ne pijete vodu ujutro, moguće je da ćete kasnije tokom dana dehidrirati. Kada organizam nema dovoljno vode, skloniji ste lošem raspoloženju i osećaju umora. S druge strane, unesete li ujutro u organizam dovoljno tekućine, ne samo da ćete se osjećati sretnije i energičnije već ćete biti brži, čvršći, jači i spremniji za poslovne izazove. Započnite dan tako što ćete popiti tri čaše vode već tokom prvog sata nakon buđenja.

3. Ne doručkujete

Prema nedavnom britanskom istraživanju, ukoliko započnete izvršavanje svakodnevnih obaveza bez da ste doručkovali, rizikujete da tokom ostatka dana budete živčani i otresiti. Studija je otkrila da su osobe koje su doručkovale prije odlaska na posao bile brže i produktivnije u izvršavanju dnevnih zadataka, kao i da su bili bolje raspoloženi od onih koji su preskočili doručak. Zdrav doručak će vašem mozgu dati dovoljno energije za dobro funkcionisanje tokom ostatka dana. Stručnjaci savjetuju da kombinujete proteine i ugljikohidrate.

4. Unosite malo proteina

Potrudite se da u organizam unosite 30 grama proteina po svakom obroku.

5. Živčani ste u prometu

Provodite li put do radnog mjesta u nerviranju i ljutnji zbog prometne gužve, to vam neće učiniti jadnim samo jutro, već i ostatak dana. Putovanje od kuće do posla je važno budući da vas priprema za obaveze koje vas očekuju i predstavlja tampon zonu između privatnog i poslovnog života.