Helikopterski servis Republike Srpske danas je na heliodromu Univerzitetske bolnice – Klinički centar Banjaluka predstavio helikopter za medicinski transport, za čiju je nabavku iz Vlade Srpske i kabineta predsjednika Republike obezbijeđeno 550.000 KM.

[jwplayer mediaid=”8169″]

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je projekat nabavke helikoptera za medicinski transport realizovan na inicijativu Helikopterskog servisa Republike Srpske, da je veoma važan za Srpsku i da predstavlja dio ukupne popune zdravstvenog sistema Republike.

Savremeno opremljen helikopter služi za brze evakuacije i pružiće svu neophodnu pomoć ljudima kojima ona bude potrebna”, istakao je Dodik i izrazio zahvalnost ljudima iz Helikopterskog servisa RS i Ministarstva zdravlja Srbije za realizaciju ovog projekta.

Podsjetio da su vlasti Srpske u zdravstvo ulagale znatna sredstva, prije svega u standard radnika i ranije u povećanje plata

Vlasti RS nemaju namjeru da smanjuju plate u zdravstvenom sektoru, Bez obzira na razne spekulacije, zdravstveni sistem se održava i sve je funkcionalno”, istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske podsjetio je da je nedavno potpisan važan projekat rekonstrukcije Univerzitetske bolnice – Kliničkog centra Banjaluka, koji će za tri godine doživjeti potpunu rekonstrukciju i modernizaciju, čija je ukupna vrijednost 84 miliona evra.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić rekao je da je, stavljanjem u funkciju ovog helikoptera, obezbijeđena sigurnost pacijenata kod kojih se provode interventne procedure u Univerzitetskoj bolnici – Kliničkom centru Banjaluka.

On je podsjetio da je nedavno potpisan ugovor o rekonstrukciji Univerzitetske bolnice – Kliničkog centra, koji obuhvata izgradnju Kardio-hirurgije i pratećih ustanova u Banjaluci.

Bogdanić je rekao da će protokol o saradnji ministarstava zdravlja Srbije i Republike Srpske omogućiti nastavak dosadašnje uspješne saradnje dva ministarstva u pružanju usluga, razmjeni iskustava, specijalizacije ljekara u Srbiji.

On je istakao da je dio tog protokola i slijetanje helikoptera za medicinski transport u Srbiji.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar rekao je da će ovaj helikopter imati veliki značaj za sve ljude koji dođu u situaciju da im je potrebna pomoć.

“Svi ste čuli za onaj zlatni sat koji je veoma bitan, a to su oni momenti kada se odlučuje da li će neko preživjeti, da li će ostati invalid. Sa ovim helikopterom mnogi životi biće spaseni i biće spriječeno da ljudi postanu invalidi“, pojasnio je Lončar.

Odgovarajući na pitanja novinara, Lončar je rekao da će dugovanja između Srpske i Srbije u oblasti zdravstva biti riješena.

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić rekao je da se na ovom projektu radi u posljednje tri godine, ističući da činjenica da je ovo prvi specijalno opremljeni helikopter za ove namjene u regionu dovoljno govori o ozbiljnosti projekta.

Promociji su prisustvovali i ministar finansija BiH Nikola Špirić i ministar unutrašnji poslova Republike Srpske Radislav Јovičić.

Helikopter “Bell 206 B3 ЈetRanger” namjenski je modifikovan za medicinski prevoz i najmasovniji je ove namjene u svijetu.

Izvor: rtrs.tv