Szolaakvake srijede na Vaša pitanja odgovara stručnjak – ljekar Aleksandar Zolak, zaposlen na UB Klinički centar Banja Luka, na odjelu Konzervativne ginekologije. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom, ali je neophodno da navedete godinu rođenja.

Pitanja šaljite na e-mail adresu  redakcija@banjalucanke.com

 

1. Prstenjačenje i gubljenje nevinosti

Pitanje: Poštovani doktore,moram Vam postaviti jedno intimno pitanje: Djevica sam, nisam još imala odnos s momkom ali jednom prilikom,oprostite na izrazu, „prstenjačio me“ (stavio mi je prst u vaginu) i poslije toga je bilo malo krvi. Čula sam da se na taj način može izgubiti nevinost pa i da Vas pitam, može li? I je li to kao da sam imala pravi odnos, odnosno je li me proširio na taj način kao da je i spolni organ stavio ili je samo malo oštećen himen.  Hvala Vam unaprijed. Pozdrav. S.T. (23)

Odgovor: Ako je bilo krvarenja, gotovo sigurno je došlo do oštećenja himena, a u  kojoj mjeri je isti oštećen se ne može reći bez ginekološkog pregleda. Ako se gubitkom nevinosti smatra cijepanje himena ( a smatra se), koje po pravilu prati manje ili veće krvarenje (koje navodite), onda se može reći da se to vama desilo u ovom slučaju. Sad, vrijedi spomenuti da postoji nekoliko varijacija u građi himena- neki su deblji od drugih, neki čvršći, a neki elastičniji. Isto tako, postoje više varijacija kada govorimo o veličini i obliku otvora na njima ( veći, manji, okruglasti, polumjesečasti, trakasti, više manjih otvora). Zbog svega ovoga se ne može bez pregleda znati u kojoj mjeri je himen oštećen, ili „proširen“, kao ni da li će se prilikom nekog budućeg seksualnog odnosa, ili manipulacije slične ovoj koju navodite, ponoviti krvarenje koje prati defloraciju.

 2. Pojačano bijelo pranje i genitalni herpes

Pitanje: Pozdrav! Imam Multiplaskerozu već 7 godina i bila sam na imunološkoj terapiji, to jeste  betaferonu prije dvije godine. Od tada imam stalno pojačano bijelo pranje, osjećaj peckanja i svrbeža, crvenilo oko analnog otvora i bol. To se ponavlja neprestano, koristila sam razne vaginalete i bila sam bezbroj puta kod ginekologa. Da stvar bude još gora, posljednjih 5 mjeseci, pred svaku menstruaciju,  imam genitalni herpes koji je veoma  bolan; prednastanak herpesa je praćen visokom temperaturom i groznicom. Iako mi nalaz HSV tip dva nije pozitivan, infetolog mi je uključio Hernovir tablete u velikim dozama (prvih 7 dana 800 mg, 4×5 tableta)  koje nisam jos počela piti, a trebala bi ih popiti kada osjetim da će mi se pojaviti herpes. Posljednji herpes mi je ostavio ožiljke na genitalijama (koža je ostala bijela). Trenutno nisam na nikakvoj terapiji, za multiplaskerozu pijem mnogo toga za imunitet, imala sam samo jednog partnera u životu.  Ne znam da li je genitalna infekcija povezana sa herpesom? Iako nju vučem dugo prije herpesa, molim Vas za neki savjet i pomoć? Ne znam da li će mi škoditi Hernovir sto se tiče bijelog pranja? Unaprijed zahvalna Lala (23)

Odgovor: Problemi koje spominjete su posljedica multiple skleroze, tj. terapije koju ste dobijali ili dobijate još uvijek. U liječenju MS se koriste kortikosteroidi i imunosupresivi, koji smanjuju odbrambene moći organizma, a herpes bilo koje vrste, kao i problemi sa sekretom se javljaju najčešće kada je prirodni imunitet smanjen. Najbitnije je MS držati pod kontrolom, uz propisanu terapiju, potom herpes, i na kraju pojačan vaginalni sekret. Zbog ovoga smatram da trebate koristiti terapiju sa herpes, dok god se organizam sam ne izbori sa njim, a za sekret ciljano vaginalete i kreme, samo kad postoje znakovi upale (crvenilo, svrab, peckanje). Bilo bi poželjno da i partner uradi briseve, kako bi se isključila mogućnost ponovnog prenošenja infekcije vama (tzv. ping pong infekcije). Takođe, preporučujem vam da pronađete probiotički preparat, koji vam najviše odgovara, za održavanje optimalnog PH vagine, o kojima je već bilo riječi prije u nekim odgovorima.

3. Začeće i nalazi hormona

Pitanje: Poštovani, molim Vas za Vaše stručno mišljenje i preporuku: Zabrinuta sam jer u proteklih godinu dana suprug i ja radimo na bebi i svaki put se iznova razočaram.

Naime, radila sam nalaze hormona na svaki 5. dan ciklusa, a vrijednosti su sljedeće:

*FSH 6.49, LH 4.10,

*Progesteron 0.58,

*Estradiol 0.151 i

*Prolaktin 597.0, kao i

*sam Progesteron na 20. dan 23.60.

Muž je radio spermogram 4. Dan apst.

*Ph u ejakulatu 8.50,

*Volumen 4.20,

*Broj sp. 21.00,

*Broj sp. u  ejakulatu 88.20,

*Progresivno pokretni u pravcu 25.00,

*Slabo pokretni 8.00,

*Pokretni u mjestu 4.00,

*Nepokretni 63.00,

*E. Leukocita 0.20,

*Vitalnost spermija 37/63,

*Fruktoza 2.90

Napomena: Prisutni koagulumi u ejakulatu menga je redovna na 28. Dan

Hvala unaprijed. Suprug ima 30 godina. A. Z. (28)

Odgovor: Nema razloga za veliku brigu, jer nalazi koje ste prikazali nisu loši. Ali, kad se uzme u obzir da do trudnoće nije došlo nakon godinu dana nezaštićenih odnosa, trebali biste se ozbiljnije posvetiti dijagnostici, i u zavisnosti od rezultata tražiti najbolji način za začeće. U vašim nalazima ne vidim hormone štitne žlijezde, kortizol, testosteron, insulin, dok je vrijednost prolaktina malo povišena. Treba ustanoviti da li je prolaktin stalno povišen ili ne, jer hiperprolaktinemija može biti znak nekog drugog oboljenja, i u isto vrijeme onemogućavati začeće. Spermiogram bi mogao biti i bolji, pa i njega treba ponoviti (barem još jednom), i obratiti pažnju na koagulume, koji mogu biti posljedica infekcije ili prisutnih antitijela na spermatozoide. Materica i jajovodi moraju biti normalne građe i funkcije, te je potrebno provjeriti da nema nekih patoloških promjena na njima (miom, septum, neprohodni jajovodi). I, na kraju, želim da naglasim da je ovo samo kratak presjek dijagnostike infertiliteta, informativne prirode, a za više se trebate obratiti svom ginekologu.